Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2019-08-14

159.9
Б 51
Берн, Е. Ігри, у які грають люди : світ. бестселер із психології стосунків / Е. Берн. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 256 с.

Доктор Ерік Берн розкриває таємні прийоми, які керують нашим життям. Усі ми, не усвідомлюючи цього, постійно граємо в ігри — подружні та сексуальні, серйозні ігри з керівниками та суперницькі ігри з друзями, в ігри, що визначають статус та сімейні сутички.  Ерік Берн детально описує понад 120 ігор, у які ми граємо самі та у які нас залучають навколишні. А також дає поради для тих, хто хоче навчитись протистояти прийомам ігор, у які вас намагаються втягнути. Він допомагає проаналізувати нюанси поведінки, позбавитись стереотипів у спілкуванні й дає розуміння сутності людських вчинків. Книжка, що вийшла майже 40 років тому, і досі є популярною та актуальною!

811.161.2
Є 97
Єщенко, Т. А. Текстово-антропоцентричний вимір метафори українських поетів 1990-х : монографія / Т. А. Єщенко. - К. : Академвидав, 2018. - 352 с.  

Метафора в художній комунікації є унікальним засобом образотворення, через який найповніше розкривається мовна індивідуальність митця слова. У монографії вперше здійснено комплексний аналіз метафори українських поетів 90х років ХХ ст. в антропоцентричному, лінгвоперсонологічному й комунікативнопрагматичному вимірах; визначено іміджеві лінгвоперсонеми, здійснено їх лінгвопортретування із застосуванням квантитативних методик залежно від індексу частотності вживання ними різновидів метафор; з’ясовано найпродуктивніші моделі метафоричних контекстів, простежено зміни в семантикокогнітивних, структурно-граматичних моделях, типологічних виявах оказіональної метафори, а також вплив мовотворчості дев’ятдесятників на формування мовної картини світу українців.
Для фахівців у галузі філології, викладачів, аспірантів, студентів, учителів-словесників.

73/76.071(73)
І-59
Інґрем, К. Це Воргол / К. Інґрем ; іл. Е. Рей ; пер. з англ. Р. Паранько. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2016. - 80 с.

Енді Воргол є однією з найвідоміших та найбільш суперечливих особистостей у мистецтві другої половини XX століття. Протягом усього життя він створював безліч історій навколо своєї персони та став основоположником поп-арту, довівши, що мистецтво може бути прибутковим. Ілюстрований життєпис художника, неймовірні факти з його біографії і знамениті картини, розкажуть про життя та творчість митця-новатора. Для тих, хто захоплюється творчістю Воргола та цікавиться мистецтвом загалом.

821.161.2.09
Л 65
Лицар слова : спогади про Михайла Івасюка / В. Антофійчук, Н. Бабич [та ін.] ; упоряд.: О. М. Івасюк, М. Я. Лазарук. - Чернівці : Букрек, 2017. - 336 с.

Книга «Лицар слова» розповідає про видатного письменника, науковця, педагога, фольклориста, громадського діяча, «Великого батька Великого сина» - Володимира Івасюка… Історичні романи Михайла Григоровича, поезії, біографічні твори є унікальними, тому ніколи не втратять свого читача. Пропоноване видання популяризує і репрезентує цю непересічну особистість, проливає нове світло на його життя і творчість. Спогади та есеї варто прочитати не тільки тим, хто цікавиться персоною митця, а й усім небайдужим до українського письменства та культури.

811.161.2
Ґ 25
Ґвара : автентична Львівська абетка / авт. тексту  А. Борковський ; авт. іл. Г. Ерде ; авт. ідеї Ю. Назарук. - Львів : Вид-во Старого Лева, 2014. - 142 с.

Леґіони вчительок української мови сумлінно втовкмачують львівським діткам у голови, «як то всьо має називатися і писатися правильно». Комп’ютерні програмі з українського правопису скаженіють, на свій розсуд виправляючи слівця львівського балаку. Але дітки, як не вдома, то на перекурі попід школою чи на самогонній дискотеці у Радехові, багатіють іншими вербальними формулами і самі собі творять лінґвістичну норму. Завдяки цьому львівська ґвара, хоч і не досить вписана у формат, живіша від полтавської матриці укрмови, і ніц їй не бракує. Хіба що у довірливих дітисьок постає запитання, чого вони раптом мають вірити книжці, а не вірити бабці, і тую мармуляду величати джемом, фризієрку – перукаркою, а двірець – залізничним вокзалом. І чого раптом не можна вживати «курва горбата» у присутності матусі, «як дідо то завше каже». Отака от мовна дискримінація. Щоправда, як їх не зви, а вафлі «Артек» на андрути не перетворюються. Тож і живуть в одному місті і фата з вельоном, і батяр з гопником, і карменадлі з відбивною. І навіть фацет із братішкою.

Журнал «ШО» (спецвипуск)

У колекційному випуску журналу, присвяченого темі кіно, велике інтерв’ю з відомими кінорежисером Андрієм Кавуном , а також з вокалістом гурту Daughters, екстримальним італійським дуетом ZEUS! та відомою поетесою й журналістом – Єленою Фанайловою – про колективну вину, Майдан, свободу слова та літературу.

Журнал «Киїів»

Літературно-художній і громадсько-політичний журнал письменників України. Видається з 1983 року. У номері новинки прози, поезії та публіцистики.                                                                                                          

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день