Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ НАУКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА БІБЛІОГРАФІЇ

2019-09-25
 
070.48(477) 
У-45
Українські газети 18982015 років, що виходили за межами України (з фондів Нац. б-ки ім. В. І. Вернацького) : каталог / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; уклад. : О. А. Вакульчук, О. С. Залізнюк ; редкол. : Т. Д. Антонюк, В. М. Горовий [та ін.]. – К., 2018. – 476 c. – Бібліогр. у підрядк. прим. – Геогр. покажч.: с. 249-252. – Імен. покажч.: с. 253-275.
 
Каталог «Українські газети 1898–2015 років, що виходили за межами України (з фондів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського)» містить 672 назви періодичних видань. Усі газети досліджено укладачами de visu. Каталог складається з повних бібліографічних описів газет, розташованих за алфавітом назв. За одиницю опису взято всі номери однієї газети. Опис газет здійснено мовою оригіналу. Науково-довідковий апарат каталогу складається з чотирьох покажчиків – географічного, іменного, хронологічного, покажчика мов; є словник псевдонімів та криптонімів і список скорочень.
Каталог буде в нагоді для дослідницької роботи в усіх галузях науки і культури. Розрахований на вчених, журналістів, бібліотечних працівників, а також усіх, хто цікавиться історією української преси.
 
 
001(477) 
Л 99
Ляшко, С. М. Автобіографічні джерела постійної комісії для складання біографічного словника діячів України (19181933) Всеукраїнської академії наук / С. М. Ляшко ; Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біогр. дослідж. – К., 2018. – 532 c. – Бібліогр. у підрядк. прим.  Імен. покажч.: с. 518-531.
 
Представлена збірка автобіографічних документів є продовженням вивчення діяльності і досягнень Постійної комісії для складання Біографічного словника діячів України, що діяла в складі Всеукраїнської академії наук в 1918–1933 роках. Автобіографії і відповіді на запитання анкет українських діячів кінця ХІХ ст. – 30-х рр. ХХ ст. цілеспрямовано накопичувалися у цій комісії для створення відповідного Біографічного словника. В збірці представлено 143 документи різних за фахом відомих, маловідомих і зовсім незнаних осіб, що відрізняє її від відомих збірок «Самі про себе». Автобіографічні наративи як особлива форма характеристики людської діяльності сукупно складають відповідний соціальний і культурний контексти часу, в якій автор кожного документа вписав образ свого «Я». Значна частина документів публікується вперше.
Видання призначене для всіх, кого цікавить історія України кінця ХІХ ст. – першої третини ХХ ст. у її різноманітному персональному вимірі.
 
 
026 
Б 59
Библиотеки национальных академий наук: проблемы функционирования, тенденции развития : науч.-практ. и теорет. сб. Вып. 16 / Нац. акад. наук Украины, Нац. б-ка Украины им. В. И. Вернадского, Междунар. ассоц. акад. наук, Совет директоров науч. б-к и информ. центров; междунар. редкол. А. С. Онищенко [и др.] ; ред. вып.: Н. Захарова, Л. Сисина. – К. : НБУВ, 2018.-238 c.  Библиогр. в конце ст.
 
Автори статей цього випуску, спираючись на підсумки проведених досліджень та практичний досвід реалізації наукових проектів, узагальнюють досягнення колективів академічних бібліотек у різних сферах бібліотечної діяльності. Велика увага приділяється теоретичному обгрунтуванню і практиці інноваційних перетворень у бібліотеках, специфіці впровадження нових інформаційних технологій. У наукових статтях розглядаються шляхи вдосконалення кадрової політики і проблеми підготовки фахівців бібліотечної професії. Традиційно великий розділ присвячено сучасним проблемам каталогізації і систематизації. Як і в попередніх випусках, у полі зору авторів - питання історії бібліотек і бібліотечних зібрань, просвітницька діяльність бібліотек і роль книги у культурному просторі, а також правові основи сучасного розвитку наукової бібліотеки. Особливістю цього випуску збірника є вступна стаття академіка HAH України О. С. Онищенка, присвячена 100-річчю Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.
Видання адресоване працівникам бібліотек, архівів, інформаційних служб, викладачам та аспірантам вишів, які готують фахівців у галузі бібліотечно- інформаційної діяльності.
Випуски збірника розміщені на сайті НБУВ і в повнотекстовій базі даних «Наукова періодика України». Інформація про збірник представлена в Українському реферативному журналі «Джерело», реферативній БД «Україніка наукова» та в бібліометричній системі Google Scholar.
 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день