Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2019-10-01
94(477.87)
А 80
Аржевітін, Станіслав Михайлович. Шкільництво : історія верховинського села Колочава. Кн. 3 / С. М. Аржевітін ; упоряд. Ю. Глаголев ; пер. із чес. О. Грива ; пер. з угор. М. Бідзіля ; передм. : Ю. Телячий, В. Дербак. – К. : ПЕНМЕН, 2019. – 1328 с. : іл.
 
Це черговий том із серії, присвяченої історії верховинського с. Колочави. Книга базується на архівних матеріалах Державного архіву Закарпатської області, спогадах директорів та педагогів колочавських шкіл. У виданні використано багатий фотоматеріал із шкільного життя.
«Шкільництво» – це путівник не лише по шкільній справі Колочави, а й по шкільництву Міжгірщини та Закарпаття в цілому. За масштабами проведеної архівно-пошукової роботи ця книга є безпрецедентним проектом.
94(477.87)"1938/1939"
Ґ 80
Ґренджа-Донський, Василь Степанович. Щастя і горе Карпатської України : щоденник : 7.X.1938-8.VIII.1939 / В. С. Ґренджа-Донський. – Ужгород : Ґражда, 2019. – 400 с. : іл.
 
«Щастя і горе Карпатської України» – це дійсні нотатки Василя Ґренджі-Донського, поета-революціонера, прозаїка-державного будівничого, журналіста-народного трибуна, повістяра-хронікера, драматурга-карпатського січовика й оборонця своєї понад усе любленої Батьківщини, якій на нарешті заблисло «сонце волі…». Ці записки – це хронологія подій кількох місяців, подій, яких автор був співтворцем, а не лише стороннім глядачем.
Хронікарські записи В. Ґренджі-Донського – це щоденна документація боротьби карпатських українців за свободу в обставинах, коли здавалося немовби всі сили диявола злучилися проти них. Ці хронікарські записки маюсь більш документальну важливість від якого-небуть старовинного літопису, що на нього історики покликуються з повною достовірністю, бо писані вони були кожного дня, коли ті події відбувалися, тому і відображені в них безпосередні враження.
94(477.87)
К 55
Кобаль, Йосип Квасово. Село у тіні / Й. Кобаль. – Ужгород : ІВА, 2019. – 116 с. : іл.
 
На сторінках цієї книжки розповідається про давнє закарпатське село Квасово. Окремі нариси допоможуть читачеві дізнатися про його назву, геологічне минуле, корисні копалини, природне середовище, археологічні, історичні та архітектурні пам’ятки, цікаву історію заселення і співіснування різних етносів та їх духовну спадщину. Книжка написана за матеріалами найновіших наукових досліджень.
Розрахована на широке коло читачів і має служити справі пізнання і популяризації історичних відомостей про цей мальовничий населений пункт України.
94(477.87)
М 93
Мушинка, Микола Іванович. Від отчого порога : зібрані твори / М. І. Мушинка ; упоряд. О. Мушинка. – Пряшів : Центр антрополог. дослідж. – 2018
Т. 1 : Автобіографія. Праці про с. Курів та його околицю / пердм. О. Мушинки ; пер. : Н. Й. Ребрик, Л. Сеґльова [та ін.]. – 2018. – 972 с.
 
Перший том зібраних творів академіка НАН України Миколи Мушинки представляє читачам спогади автора про своє наповнене різноманітними подіями життя, а також численні праці про його рідне село Курів на Бардіївщині, видатних людей цього села, його фольклор та культурні осередки.
821.161.2(477.87)
П 30
Петровці-Кук, Михайло Михайлович. Із днів осінніх : поезії, лірика / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2019. – 370 с.
 
У шістнадцяту книгу М. Петровці-Кука ввійшли як нові вірші, так і мініатюри любовної та філософсько-громадянської лірики із попередніх книг.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день