Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2019-12-27
821.161.2(477.87)
А 24
Агоштон, Іван Федорович. Підкарпатська Русь : поезії / І. Ф. Агоштон. – Ужгород : Ужгород. міська друкарня, 2019. – 48 с. : іл.
 
Збірка поезій – перше друковане видання автора. Він народився 29 жовтня 1939 року в селі Угля (урочище Ауково) Тячівського району. Писати почав у зрілому віці. Усе, що написано Іваном Федоровичем, пройшло через його життя.
821.161.2(477.87)
Б 91
Бурмек-Дюрі, Микола Миколайович. Гонір дикої троянди : поезія та проза / М. М. Бурмек-Дюрі. – Ужгород : Ґражда, 2019. – 216 с. : іл.
 
Третя книжка автора вирізняється насамперед тим, що великий блок в ній складає поезія. Про те, що автор пише поезію, читачі довідались ще із книжки «Щоденника молодого рома-мандрівника», але власне з поезією має можливість ознайомитися тільки тепер. Вона варта публікації й дає достатньо матеріалу для літературознавчого аналізу, хоча є тут тексти й слабші, та навіть у них не можна оминути ознак оригінального авторського стилю, цікавого мислення і логіки висловлення найпотаємніших, найневловиміших почуттів та емоцій. Проза ж демонструє значний поступ автора в гармонізації теми і її художнього вирішення. Це промовляє про позитивний письменницький досвід й невипадковість його праці в царині слова.
016:821.161.2.09(477.87)
Ґ 12
Василь Ґабор : бібліогр. покажч. : до 60-річчя від дня народж. / Департамент культури Закарпат. облдержадмін., КЗ „Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка” Закарпат. облради ; уклад. : М. Б. Бадида, І. В. Когутич ; відп. за вип. О. А. Канюка ; передм. О. Кузьми ; вступ. ст. Н. Бічуя. – Ужгород : РІК-У, 2019. – 196 с. : іл., фот. – (Культура краю в особах).
 
Чергове видання у серії „Культура краю в особах”, присвячене 60-річчю від дня народження пресознавця, літературознавця, письменника, упорядника серії „Приватна колекція” літературної агенції „Піраміда” Василя Васильовича Ґабора, висвітлює багатогранну професійну реалізацію відомого вихідця Хустщини.
630*2(477.87)
Г 18
Гамор, Федір Дмитрович. 
Від української ініціативи – до транс’європейського об’єкта всесвітньої природної спадщини / Ф. Д. Гамор ; М-во екології та природ. ресурсів України, Карпат. біосфер. заповідник. – 2-ге, допов. вид. моногр. „Всесвітнє визнання букових пралісів Карпат: історія та менеджмент”. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2019. – 300 с. : іл.
 
У книзі розглядаються актуальні питання з історії створення та менеджменту транснаціонального серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО „Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи”. Висвітлюється десятирічний досвід європейської екологічної співпраці та погляди швейцарських, німецьких й українських експертів на проблеми збереження пралісів. Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процесу збереження старовікових букових лісів.
Аналізується стан виконання актів Президента та Уряду України із питань збереження букових пралісів як об’єкта Спадщини та сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів, що прилягають до них. Подаються також основні міжнародні та українські нормативно-правові акти, які регламентують діяльність із збереження Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та деякі інші архівні матеріали.
94(477.87)
Д 83
Дупко, Юрій Юрійович. Застосування принципу колективної провини щодо угорців та німців Закарпаття : виконання постанов воєн. ради 4-го Укр. фронту у світлі донесень НКВС 1944–1946 рр. : монографія / Ю. Ю. Дупко ; пер. з угор. Ш. Лендєл. – Ужгород ; Будапешт : Intermix, 2018. – 232 с. : іл., фот. + табл.
 
Монографія за матеріалами дисертації Юрія Дупко на здобуття ступеня доктора філософії (PhD), опублікована за підтримки Меморіальної комісії Гулаг (Угорщина) в українському перекладі Шандора Лендєла. Оригінальна назва дисертації: „Застосування принципу колективної провини щодо угорців і німців Закарпаття (Виконання постанов воєнної ради 4-го Українського фронту у світлі донесень НКВС 1944–1946 pp.” захищеної за кваліфікацією „Summa cum laude” в Докторантурі з історії, Факультету філософських та соціальних наук Католицького університету ім. Петера Пазманя на здобуття ступеня доктора філософії (PhD).
94(477.87)"19"
К 53
Книга Пам’яті України. Закарпатська область : у 3 т. Т. 3 / редкол. : В. М. Керечанин, О. Д. Довганич, Б. О. Гвардіонов [та ін.] ; упоряд. : С. В. Шалда, Б. Г. Кушнір. – Ужгород : Карпати, 2019. – 212 с. : іл.
 
У першій частині книжки увічнено пам’ять співробітників органів внутрішніх справ За¬карпаття, котрі загинули при виконанні службових обов’язків по захисту громадського порядку в різні роки. В другій частині тому увічнено пам’ять захисників суверенітету і територіальної цілісності нашої Батьківщини, котрі загинули унаслідок бойових дій на сході України в Антитерористичній операцій (АТО) та Операції об’єднаних сил (ООС) у 2013–2018 pоках.
016:821.161.2(477.87)
Д 71
Мирослав Дочинець : біобібліогр. покажч. / Упр. культури, національностей та релігій Миколаїв. держадмін., Миколаїв. обл. універ. наук. б-ка ; уклад. : А. Вінницька, Є. Руденко [та ін.]. – Миколаїв, 2017. – 32 с. – (Імениті письменники сучасної України. Вип. 3).
 
Третій випуск серії біобібліографічних покажчиків „Імениті письменники сучасної України” має на меті ознайомити з життям та творчістю відомого успішного письменника, книговидавця, журналіста засновника та редактора газети „Новини Мукачева” Мирослава Івановича Дочинця. Талановитий митець, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка продовжує кращі традиції покутської стильової новелістичної течії з характерною мовно-діалектною забарвленістю.
821(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами. – Вип. 31 : поезія Мар’яни Нейметі у словац. пер. Матєя Масарика. / вступ. слово, упоряд. Т. В. Ліхтей, пер. словац. М. Масарик. – Ужгород : РІК-У, 2019. – 56 с. – Текст укр., словац. мовами.
 
Черговий випуск серії „Між Карпатами і Татрами”  презентує вибране з доробку закарпатської поетеси, авторки збірок „Народження проліска”, „Пропане місто” і „Йод” Мар’яни Нейметі у словацькому перекладі науковця та педагога, викладача кафедри словацької літератури та літературознавства Університету імені Я. А. Коменського у Братиславі, кандидата мистецтвознавства Матея Масарика.
821(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами. – Вип. 32 : поезія Ілони Мейсарош в словац. пер. Ольги Мадяр / вступ. слово, упоряд. Т. Ліхтей, пер. словац. О. Мадяр. – Ужгород : РІК-У, 2019. – 60 с. : іл. – Текст укр., словац. мовами.
 
Черговий випуск серії „Між Карпатами і Татрами” презентує вибране з доробку відомої закарпатської поетеси, авторки збірок „Прийшов сезон патисонів”, „Танцює Жужіка”, „Колядин, колядин... ”, „Ув Енея чуб із сельдерея” та інших Ілони Мейсарош у словацькому перекладі науковця та педагога, кандидата філологічних наук Ольги Мадяр.
821.161.2(477.87)
М 90
Мулеса, Василь Васильович. Карпатська балада : поэзия / В. В. Мулеса ; передм. І. В. Хланта. – Ужгород : Патент, 2019. – 120 с. : іл.
 
Більше тисячі років українці Закарпаття жили під іноземним поневоленням, воювали за чужі держави, за чужі інтереси. Народжувалися й вмирали, так і не побачивши просвітку. Однією з найбільш трагічних сторінок в історії Срібної Землі була і залишається Перша світова війна, яка недостатньо висвітлена в українській художній літературі. „Карпатська балада” допомагає глибше осмислити ці події в історії багатостраждального краю.
821.161.2(477.87)
П 32
Пігуляк, Микола Миколайович. Змова бохтарень : пригод. іст. роман / М. М. Пігуляк. – Ужгород : Карпати, 2019. – 272 с. : іл.
 
Новий пригодницький роман М. Пігуляка, як і три попередні книги „Турлаш”, „Код аквасвіту”, „Горизонти жадання”, має яскраво виражений і талановито закручений сюжет, тепер уже чітко історичного плану. Він пов’язаний безпосередньо з подіями, що відбувалися на території нинішнього Закарпаття на початку минулого сторіччя, яке перебувало у складі Австро-Угорщини, і сягали аж за океан в історичний період Першої світової війни.
Широкому читачеві буде цікаво дізнатися про деякі деталі діяльності нащадків славнозвісних опришків на Гуцульщині, що мали зв’язки з організованим революційним підпіллям у Будапешті та Відні, у цілій континентальній Європі, а за нею США, Англії.
Треба віддати належне автору: він тримає інтригу оповіді до останнього речення.
94(477.87)
Ф 32
Федака, Сергій Дмитрович. Історія Закарпаття у персоналіях : нариси / С. Д. Федака. – Ужгород : Карпати, 2019. – 248 с. : іл. – (Карпати. Постаті. Кн. 2).
 
У книзі подано історію Закарпаття від кінця IX ст. до наших днів через біографічну призму.
Нариси, присвячені керівникам краю, провідним політикам, єпископам та іншим церковним діячам, видатним письменникам і митцям, науковцям і лікарям, дисидентам, частково перекриваючись між собою і взаємно доповнюючись, створюють наскрізну історичну панораму.
821.161.2(477.87)
Т 29
Тегза, Іван Васильович. Вовки в овечих шкурах : проза, поезії, афоризми / І. В. Тегза ; передм. І. Хланти ; КЗ „Обл. орг.-метод. центр культури” Закарпат. облради, Закарпат. обл. орг. Нац. спілка краєзнавців України. – Ужгород : Патент, 2019. – 186 с. : портр., іл.
 
У публіцистичних статтях та віршах Іван Тегза висвітлює гірку правду сучасного життя, показує, хто наш ворог і що треба з ним неухильно боротися. Твори утверджують добро, справедливість, зміцнюють віру в перемогу над кремлівськими окупантами.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день