Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-02-11
33(477.87)
С 78 
Статистичний щорічник Закарпаття 2018 / Держ. служба статистики України, Голов. упр. статистики у Закарпат. обл. ; за ред. Г. Д. Гриник ; відп. за вип. І. Ф. Панчук. – Ужгород, 2019. – 464 с. + табл.
 
Видання сформовано за широким спектром статистичних показників соціально-економічного стану області. Дані наведено у динаміці за ряд попередніх років, що дає можливість відслідкувати тенденції та структурні зміни в сектораї економіки та соціальній сфері.
821.161.1(477.87)
С 90
Сурнин, Владимир. Далёкое и близкое : записки историка. – Ужгород : РИК-У, 2019. – 392 с. – Текст рос. мовою.
 
 “Далеке і близьке” – повість пережитих років історика і поета В. Сурніна. Окрім того автор, син офіцера-фронтовика. Дитячі роки провів у Москві та Підмосков’ї, жив у Польщі, об’їздив північний Кавказ, східну та західну Україну, Угорщину, Чехословаччину. Уже після розпаду СРСР з офіційною місією побував у США.
Його враження та роздуми відображені в цій книзі.
37.01(477.87)
Т 99
Тячів – 2019. Крокуємо до Країни Знань / автор ідеї та проекту І. І. Ковач ; упоряд. М. Т. Куць. –Ужгород : Патент, 2019. – 96 с. : фот.
 
У цій книзі зібрані матеріали про випускників закладів дошкільної освіти 2019 року Тячівської міської об’єднаної територіальної громади.
37.01(477.87)
Т 99
Тячів – 2019. Молодь громади крокує в майбутнє / автор ідеї та проекту І. І. Ковач ; упоряд. M. В. Тиводар. – Ужгород : Патент, 2019. – 232 с. : фот.
 
Це видання містить відомості про цікаве минуле і прекрасне сьогодення населених пунктів, які об’єдналися і сьогодні представляють спільну територіальну громаду, а також нагадує про роки навчання в школі та рідний край.
613.2(477.87)
Ф 18
Фактичний стан харчування дитячого та дорослого населення Закарпатської області та практичні поради щодо його корекції : [монографія] / І. М. Рогач, А. О. Керецман, Р. Ю. Погоріляк, А. І. Палко, Х. І. Микита, О. В. Фегер, А.-М. М. Пішковці ; Держ. вищ. навч. закл. “Ужгород. нац. ун-т”. – Ужгород : РІК-У, 2019. – 160 с. : іл. + табл.
 
У монографії висвітлено основні принципи організації раціонального харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та фактичний стан харчування школярів та дорослих у Закарпатській області.
Наведені статистичні дані та проаналізовано стан здоров’я дитячо¬го та дорослого населення, представлено інфографіку за результатами дослідження. На основі результатів досліджень сформульовані висновки та розроблені конкретні практичні рекомендації для корекції стану харчування дітей та дорослих у Закарпатській області. Наголошено на необхідності покращення фінансування організації харчування дітей в навчальних закладах.
069(477.87)
Х 55
Хланта, Іван Васильович. Народний літературно-мистецький музей Копашнівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Хустського району : путівник / І. В. Хланта ; КЗ “Обл. орг.-метод. центр культури” Закарпат. обл. ради, Закарпат. обл. орг. нац. спілки краєзнавців України. – Ужгород : Патент, 2018. – 444 с. : іл.
 
У книзі зацікавлений читач знайде насичені фактами найповніші вагомі матеріали творчої та громадської діяльності письменників Закарпаття, фольклорні видання краю, ознайомиться з живопи¬сом відомих художників, які експонуються в народному літератур но-мистецькому музеї с. Копашново Хустського району Закарпатської області.
373.09(477.87)
Ц 58
Ціглер, Тібор Євгенович. Інноваційна освітня діяльність педагогів Рахівщини : ювіл. вид. : наук.-ме¬тод. зб. / Т. Є. Ціглер. – Чернівці : Букрек, 2019. – 216 с. : іл.
 
У збірнику висвітлюються актуальні питання інноваційного розвитку системи освіти, сутність інноваційних педагогічних технологій, інноваційної діяльності педагогів. У матеріалах, опубліковані у районному часописі, проаналізовано стан функціонування освіти у Рахівському районі.
Автор науково-методичних публікацій ставив перед собою завдання розкрити зміст, форми організації та проведення, а також якість досягнення мети найбільш успішних методичних заходів, що проводилися у закладах загальної середньої освіти і показати педагогічну майстерність, фахову кваліфікацію, професійну культуру як окремих освітян, так і цілих педколективів.
Фотоматеріали, які містить видання, відображають найбільш значимі події із життя освітян та школярів Рахівщини.
631.8
Ц 75 
Цмур, Юрій Юрійович. Подарунки : гумін. добрива, корм. добавки, поетич. зама-льовки / Ю. Ю. Цмур. – Ужгород : Патент, 2019. – 96 с. : іл.
 
У книзі наведені рекомендації з використання комплексних гумінових добрив і регуляторів росту рослин, а також застосування кормової добавки “Гумікс Цмура” для вигодовування свійських тварин. Крім того, описано чимало цікавих життєвих епізодів.
821.161.2(477.87)
Ш 63
 Шип Юрій Васильович. Моя любов мої краяни : вірші, пісні, нариси, ст. / Ю. В. Шип ; передм. П. Лизанця. – Ужгород : Патент, 2019. – 376 с.
 
У книзі піснею та словом, цікавими фактами й аргументами з реального життя щиросердечно виражено синівські почуття, красу духовної величі патріотів України та Срібної Землі. У ній зворушливо інтерпретовані любов до природи Карпат, християнська мораль, менталітет, честь та гідність рідного народу.
784(477.87)
Ш 63
Шип, Юрій Васильович. Соловейкова сопілочка : співаничок для діточок : [для дошк. та мол. шк. віку] / Ю. В. Шип. – Ужгород : Патент, 2019. – 144 с. : іл. + ноти.
 
Ця книжечка для всіх чесних, слухняних, старанних і працьовитих маленьких діточок і школяриків, а також для тих, що повинні теж такими стати, і для їхніх батьків, учителів та всіх, котрі покликані про це дбати.
821.161.2.09(477.87)
Ш 67
Шкробинець, Христина Миколаївна. Слово – народжене з любові: ст., рец. та відгуки / Х. Шкробинець ; Упр. культури Закарпат. облдержадміню, КЗ “Обл. орг.-метод. центр культури” Закарпат. обл. ради ; упоряд., підгот. текстів, вступ. ст. І. В. Хланти. – Ужгород : Патент, 2019. – 418 с.
 
До книги заслуженої вчительки України Х. Шкробинець увійшли кращі її публіцистичні, літературознавчі статті, рецензії та відгуки.
821.161.2(477.87)
Я 85
Ястрземскі, Наталія Іванівна. Для серця милий затишок : вірші / H. I. Ястрземскі– Ужгород : Патент, 2019. – 56 с.
 
Перша збірка авторки йде до читача через спогади, власну любов до матінки-землі, рідного краю, гармонію душі і оточуючої природи, спілкування з дорогими серцю людьми, підтримку рідних дітей.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день