Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2020-08-14
821.161.2
Л 89
Львівська антологія : в 3 т. – Харків : Фоліо, 2013 – Т. 1 : Від давніх часів до початку XX сторіччя / уклад., передм. Ю. П. Винничук. – 2013. – 672 с. 
Створення антології літератури Львова вже давно на часі. Адже такої кількості книжок і часописів не видавали ніде в Україні, окрім Львова, ще із Середньовіччя. Вихованці західних університетів, такі як Юрій Котермак (Дрогобич), Павло Русин з Кросна, Себастіян-Фабіян Кльонович та інші, жили у Львові й творили то латиною, то польською, але проявили себе великими патріотами Русі. Давньою писемною українською мовою писали в XVI—XVIІ ст. Лаврентій і Стефан Зизанії, Іван Борецький, Памво Беринда, Йоаникій Волкович. А ще Іван Вишенський, Юрій Рогатинець, Мелетій Смотрицький. Перші сценічні твори українською мовою теж з’явилися у Львові. То були інтермедії «Продав кота в мішку» та «Найліпший сон». Перший том антології завершується літературою початку ХХ ст. і знайомить читачів не тільки з українськими класиками, але й з менш відомими авторами та класиками польської і австрійської літератури, які були пов’язані зі Львовом і Львівщиною. У виданні також представлені народні та літературні казки й оповідання, які зацікавлять широкі 
читацькі кола.
821.161.2
Л 89
  Львівська антологі : в 3 т. – Харків : Фоліо, 2013 – Т. 2, [кн. 1] : 1920-1940-ві роки. Герої відчайдушних літ / уклад. Ю. П. Винничук ; передм. М. З. Гординська. – 2014. – 416 с.
Створення антології літератури Львова вже давно на часі. Адже такої кількості книжок і часописів не видавали ніде в Україні, окрім Львова, ще із Середньовіччя. І якщо перший том антології був присвячений творам, які з’явились на світ від давніх часів до початку XX ст., то другий том, що складається з двох книжок — «Герої відчайдушних літ» і «В Гранатових горах», — висвітлює літературне життя Львова 1920—1940-х років і знайомить читачів з письменниками і поетами нової генерації, яка сформувалась у часи між двома світовими війнами. Ці митці зазнали визначального впливу національно-просвітницьких ідей, про пропагувались у «Літературно-Науковому Віснику» Д. Донцова, журналах «Поступ», «Дзвони», «Назустріч», «Нові шляхи».
821.161.2
Л 89
  Львівська антологі : в 3 т. – Харків : Фоліо, 2013 – Т. 2, [кн. 2] : 1920-1940-ві роки. В ґранатових горах / уклад. Ю. П. Винничук. – 2014. – 416 с.
Створення антології літератури Львова вже давно на часі. Адже такої кількості книжок і часописів не видавали ніде в Україні, окрім Львова, ще із Середньовіччя. І якщо перший том антології був присвячений творам, які з’явились на світ від давніх часів до початку ХХ ст., то другий том, що складається з двох книжок — «Герої відчайдушних літ» і «В ґранатових горах», — висвітлює літературне життя Львова 1920—1940-х років і знайомить читачів з письменниками і поетами нової генерації, яка сформувалась у часи між двома світовими війнами. Ці митці зазнали визначального впливу національно-просвітницьких ідей, про пропагувались у «Літературно-Науковому Віснику» Д. Донцова, журналах «Поступ», «Дзвони», «Назустріч», «Нові шляхи». У нашому виданні представлені твори найвизначніших представників цієї генерації: Б.-І. Антонича, С. Калинця, Б. Кравціва, Ф. Дудка, Ю. Косача, Л. Лепкого, О. Ржепецької, Б. Шульца, М. Рудницького, Р. Єндика та багатьох інших.
821.161.2
Б 18 
Байдак, Іван Степанович.  Тіні наших побачень / І. С. Байдак. – Харків : Vivat, 2018. – 224 с.
«Тіні наших побачень» Івана Байдака — це спроба розібратися в психології людських стосунків і окреслити правила життя. Намагання усвідомити життєві уроки й віднайти гармонію. На прикладі вигаданих сюжетів і особистих спостережень автор пропонує читачеві зануритися у світ закритих і незакритих гештальтів та дійти власних висновків.
821.161.2
К 78
Кралюк, Петро Михайлович. Каган і хохлята : повісті, оповідання / П. М. Кралюк. – К. : Ярославів вал, 2019. – 440 с.
Тут зібрано особливі твори Петра Кралюка: (анти)феміністично-політична повість "Фелісія", карнавально-травестійна "Фабрика(ція)", квазіісторично-саркастична "Каган і Хохлята"; оповідання "Гандзя люба", "Попи марксистського приходу", "Катахрезис", "Фінішний топінамбур", "Політ над румовищем". Хтось може назвати їх несподіваними, хтось – закономірними, однак навряд чи хтось назве їх позбавленими комічного й трагічного. Двох невід’ємних складових людського життя.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день