Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-11-05
 
271.22(477)
В 19 
Василий (Пронин), архимандрит. Собрание трудов. В 3 т. Т. I : Жизнеописание. Научные и богословские исследования. – Изд. 2-е, испр. и доп. / Василий (Пронин) ; Укр. православ. церковь, Мукачев. православ. епархия, Богослов.-ист. науч.-исслед. центр им. Архимандрита Василия (Пронина) ; сост. : протоиерей А. Монич, Ю. Данилец.– Ужгород : Патент, 2020. – 586 с. : ил. – Текст рос. мовою.
 
До першого тому зібрання праць увійшли дослідження архімандрита Василія (Проніна) в галузі історії, богослів’я, аскетики, науки та археології. Останнім подається аналіз сучасних вчених, богословів і археологів.
 
821.161.25(437.6)
Г 38 
Германова, Меланія. Смутне і веселе / М. Германова. – Пряшів : Акад. русин. култури в СР, 2020. – 196 с. – Тест русин. мовою.
 
Збірник поезії русинської авторки М. Германової розкриває тему любові, людських емоцій. У своїх творах вона використовує магічні елементи та народні повір’я. 
 
929(477.87)
К 70 
Коршинський, Іван. Про незабутнє / І. Коршинський ; післямова : І. Ребрик, Н. ребрик. – Ужгород : Ґражда, 2020. – 502 с. 
 
Відомий лікар-хірург, кандидат медичних наук, доцент Ужгородського національного університету, заслужений лікар України, народний депутат України II-го скликання, почесний громадянин м. Ужгород, багаторічний в’язень сталінсько-беріївських концтаборів-ГУЛАГів, керівник Закарпатської крайової організації політв’язнів і репресованих І. Коршинський ще юнаком взяв активну участь у підпільному русі опору більшовицькому тоталітаризму. Уже в десятирічному віці в школі рідного села він очолював “вовченят”, майбутніх пластунів. З тих часів вважає себе переконаним українцем. У другій половині 40-х – першій половині 50-х років зазнав нелюдських знущань та поневірянь за свої політичні погляди. Однак попри все вистояв. Людина з когорти мужніх, цілеспрямованих патріотів, він ніколи нічого не чинив усупереч власному сумлінню. Прожитому та пережитому й присвячена ця його книжка.
 
 
001.8(477.87)
У-33 
Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Математика і інформатика. – Вип. 1 (36) / М-во освіти і науки України ; Держ. вищ. навч. закл. “Ужгород, нац. ун-т” ; редкол. : М. М. Маляр [та ін.]. – Ужгород, 2020. – 128 с.– Титул арк. паралел. англ. мовою. 
 
821.161.2(477.87)
П 16 
Панчук, Надія. Запізнілі нейтрони : вибрані та нові поезії / Н. Панчук. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2020. – 400 с. 
 
У вибране Н. Панчук увійшли вірші та мала проза з попередніх збірок, а також найновіші поезії.
Головні мотиви – Час і людина у ньому, переплетін¬ня історії та мікрокосму творення, шукання відповідей на питання, які ми ставимо Часові і Час ставить нам.
 
 
821.161.2(477.87)
П 16 
Панько, Семен Іванович. Вибрані твори : Коли засвічувалися віщі вогні : до 100-річчя від дня народж. автора / С. Панько ; упоряд. та підгот. текстів до друку : С. Панько, О. Гаврош ; вступ. ст. О. Гавроша ; післямова С. Панька. – Ужгород : Карпати, 2020. – 336 с. : іл. 
 
Пропоновані читачеві спогади українського закарпатського письменника Семена Панька (1920–1976) до 100-річчя від дня народження автора публікуються вперше. Автор розповідає про своє рідне оточення, про дитячі та гімназійні роки, про людей, з якими зустрічався на життєвих роздоріжжях. Перша повість «Коли засвічувалися віщі вогні» доведена до 1942 року. Передчасна смерть Семена Панька у 1976 р. стала на перешкоді видання рукопису друком. Згодом син відшукав у родинному архіві ще один великий спомин – про те, як навесні 1945 р. батько самовільно «демобілізовувався» з угорської армії. Тож маємо унікальний художній документ доби, про яку донедавна слід було писати лише у чорно-білих фарбах.
У своїх нотатках-спогадах письменник і перекладач художньої літератури Семен Панько розповідає про маловідомі або й зовсім невідомі широкому читачеві факти з життя і творчості письменників, художників, мистецтвознавців, з якими в різні періоди життя на «розпуттях велелюдних» зводила його доля.
 
821.161.2(477.87)
П 30 
Петровці-Кук, M. M. Холодний вирій : [поезія] / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов A. M., 2020. – 315 с.
 
У вісімнадцяту книгу M. Петровці-Кука увійшли як нові вірші, так і мініатюри любовної та філософсько-громадянської лірики з попередніх книг.
 
373.2(477.87)
С 42 
Скарби рідного краю : досвід роботи педагогів Закарпаття / упоряд. : О. О. Тимофеєва, І. В. Тимофеєв. – Ужгород : РІК-У, 2020. – 368 с. : іл.
 
У збірці зібрано і упорядковано дорогоцінні перлини досвіду педагогів Закарпаття з національно-патріотичної діяльності з дітьми дошкілького віку. Зразки освітніх заходів (про унікальну природу краю, його визначні місця, видатних людей, народні звичаї та традиції) допоможуть педагогам творчо підійти до процесу формування у дитини чуття Батьківщини на засадах національної культури і духовності.
 
821.161.2(477.87)
Х 46 
Химишинець, Василь. А сонце струшує проміння : вірші / В. Химишинець ; передм. В. Густі. – Ужгород : TIMPANI, 2020. – 152 с. : іл.
 
До нової збірки віршів поета ввійшли його кращі твори, написані в молоді роки, а також вистраждані рядки у часи непростих життєвих потрясінь, що випали на його долю.
Окремий розділ склали уривки із поем.
 
73(477.87)
Х 69 
Ходанич Петро Михайлович. Дерев’яна пластика Закарпаття : монографія / П. М. Ходанич, Михайло ПетровичХоданич. – Ужгород : TIMPANI, 2020. – 240 с. : іл.
 
У книзі розглядається процес становлення і розвитку дерев’яної пластики на Закарпатті другої пол. XX – поч. XXI ст. в контексті історичного та соціокультурного процесів, які впливали на формування мистецького життя у краї і творення художнього образу Срібної землі засобами різьбярства; розглядається характер творчих пошуків і художньо-стильових особливостей пластики на прикладі творчості різьбярів – членів Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України.
 
821.161.1(477.87)
Ш 66 
Шкиря, Иван. Наказать нельзя наградить / И. Шкиря. – Ужгород : Карпати, 2020. – 218 с. : ил. – Текст рос мовою.
 
Це третя книга ужгородця І. Шкірі про “неоголошену” війну СРСР в Афганістані. Автор, кадровий військовий, у той час командир танкової роти, брав участь в афганських подіях двічі.
У цій книзі є все – не лише патріотизм, але й прагнення до справедливості, розуміння тих, проти кого його і сотні радянських бійців послали воювати, гострий біль за загиблих товаришів, любов до сім’ї, засудження хитрості і користі політиків. Але найголовніше, усі оповідання книги – це погляд зсередини на події 40-річної давності, що не дають спокою авторові і його братам по зброї досі.
 
821.161.2(477.87)
Ш 66 
Шкіря, Василь Васильович. Житіє Зайчика-Контрабандиста : казк. розповіді / В. В. Шкіря; вступ. ст. В. Кузана ; худож. оформл. О. Ладижець. – Ужгород : Карпати, 2019. – 172 с. : іл.
 
Про що б письменник В. Шкіря не вів розмову з малими, юними чи дорослими читачами, він завжди вибирає традиційно вишукану форму казки, а його герої завжди знайомі дітям і їхнім мамусям і татусям, бабусям і дідусям – домашні тварини і дикі звірі, які своїми характерами та вчинками так часто схожі на нас із вами. І теми оповідей завжди актуальні та однаково близькі дітям земляків В. Шкірі і сучасних лісових мешканців Зайчика і Вовка, Лисички і Ведмедя: як вижити в умовах заробітчанства батька і матері, правди і брехні, душевного благополуччя родини і її бездушності, обіцянок кандидатів у депутати і віри, що у нас все буде добре.
Одним словом, казка!

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день