Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2020-11-25
323.1(477)
Ж 70
Жижко, С. А. Перетворення / С. А. Жижко. - К. : Просвіта, 2011. - 440 с.
 
Книга «Перетворення» є концептуальним продовженням першої книги автора «Нація як спільнота» (2008). У понад шістдесяти есе-нарисах автор апелює до національної пам’яті, свідомості, спонукаючи читача вийти із забуття свого українського єства, здійснити спільне національне зусилля – перетворення духу і поступу, аби стати господарями своєї долі.

 

340
П 68
Правове регулювання та економічні свободи і права : монографія / М. В. Савчин, А. В. Андрушко, О. В. Батанов [та ін.] ; за ред. М. В. Савчин ; Ужгород. нац. ун-т, Юрид. ф-т, Наук.-дослід. ін-т порівнял. публ. права та міжнар. права. - Ужгород : РІК-У, 2020. - 224 с.
 
У монографії визначаються юридичні підстави для втручання держави у здійснення економічних свобод, розкриваються основні критерії правового регулювання економічних свобод згідно із засадами верховенства права, про­порційності, поділу влади, розмежування питань законодавства та регулятор­ної діяльності держави. Приділено окрему увагу регуляторній діяльності вико­навчої влади, розкрито статус і роль у цьому процесі незалежних державних агентств та основних напрямів їх діяльності. Досліджено особливості здійснен­ня економічних свобод у зв'язку із бізнесом, у сфері ІТ-права, муніципальному та сімейному праві та в деяких інших суспільних сферах.

 

32(4)"19"
Д 40
Джадт, Т. Роздуми про двадцяте століття / Т. Джадт, Т. Снайдер ; пер. з англ. П. Грицак. - Львів : Човен, 2019. - 284 с. 
 
«Ця книжка є історичною розвідкою, біографією та етичним трактатом», — вважає один із її співавторів американський історик Тімоті Снайдер. У фокусі його розмов із Тоні Джадтом – «історія сучасних політичних ідей у Європі та Сполучених Штатах; влада і справедливість у розумінні ліберальних, соціалістичних, комуністичних, націоналістичних і фашистських інтелектуалів від кінця XIX до початку XXI століть». На думку Тімоті Снайдера, одними із найважливіших у їхніх розмовах із Тоні Джадтом стали «роздуми про обмеження (і здатність до відродження) політичних ідей, а також про моральні поразки (і обов’язки) інтелектуалів у політиці». Водночас «Роздуми про ХХ століття» — це також і біографія історика й есеїста Тоні Джадта, який народився в Лондоні в середині XX століття, після катаклізмів Другої світової війни та Голокосту, у час, коли комуністи утверджували владу у Східній Європі.

 

272
Г 59
Год, Б. В. Ренесанс європейської молоді в ранній Новий час: педагогічні виклики гуманістів та єзуїтів : монографія / Б. В. Год, Р. О. Басенко ; М-во освіти і науки України, Полтав. нац. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. - Полтава : ПНПУ ім. В. Г. Короленка, 2019. - 316 с.
 
У монографії представлено історико-педагогічне та освітософське осмислення інтеграції ренесансно-гуманістичних ідей освіти і виховання у теорію та практику європейської молодіжної політики католицького ордену єзуїтів у ранній Новий час. Окреслено передумови, висвітлено зміст, з'ясовано етапи, особливості, тенденції, закономірності та суперечності заснування вчителями-єзуїтами молодіжної політики у другій половині XVI - XVII століттях. Автори, долаючи антиєзуїтські суспільні міфи та стереотипи, ведуть мову про ренесанс європейської молоді як соціальний та культурний ефект успішної взаємодії ідейних опонентів - гуманістів та єзуїтів, перші з яких - закликали  суспільство звернути увагу на молоде покоління, другі - на практиці стали агентами інтегрованого та системного піклування про європейську молодь.

 

94(4)"19"
С 53
Снайдер, Т. Чорна земля : голокост як історія і застереження / Т. Снайдер ; пер. з англ.: П. Білак, О. Камишникова, Т. Родіонова ; наук. ред. В. Склокін. - К. : Медуза, 2017. - 400 с.
 
Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих, «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд - і від того ще страшнішою. Голокост постав в уяві Гітлера як стратегія відновлення балансу на планеті та отримання необхідних німцям ресурсів через ліквідацію євреїв. Такий сценарій можна було реалізувати лише у випадку повного знищення Німеччиною інших держав. Тому мета Гітлера полягала у веденні колоніальної війни в самій Європі. У зонах бездержавності майже всі євреї загинули. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. На початку нового століття доводиться оглядатися на початок минулого: боротьба за ресурси, продовольча криза супроводжуються ідеологічними викликами світового порядку. Тож Голокост - це не лише історія, але й застереження.

 

005
П 16
Панов, В. О. Думай, як гендиректор : практ. порадник для менеджерів та бізнесменів-початківців / В. О. Панов. - Ужгород : Карпати, 2019. - 246 с.
 
Книга «Думай, як гендиректор»— стартова інвестиція у свій розвиток та майбутнє.Якщо ти — початківець у бізнесі чи менеджменті, студент, старшокласник, що обирає майбутній фах, а можливо крутий фахівець, який прагне кар'єрного зростання, прочитай цю книгу. Практичний порадник, орієнтований на національні умови ведення бізнесу, від професіонала з багаторічним досвідом, гуру в сфері менеджменту та інвестицій. Як розпізнати у себе менеджерські здібності? На кого краще працювати? Як народжуються геніальні ідеї? Чи можна повторити успіх Джобса, Маска, Блумберга в нашій державі? Як створити успішну компанію? Звідки взяти стартовий капітал? Що таке корпоративний кодекс? Які риси характеру сприяють, а які заважають кар'єрному зростанню? Які книги принесуть користь? Відповіді на ці та інші запитання стимулюють мислити і діяти самостійно на шляху до самореалізації.

 

341.4
Д 42
Джонс, А. Геноцид : вступ до глобальної історії / А. Джонс ; пер. з англ. К. Диса ; Нац. ун-т "Києв.-Могил. акад.", Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. - К. : Дух і Літера, 2019. - 674 с. 
 
«Геноцид. Вступ до глобальної історії» — це наймасштабніший за своїм охопленням посібник із проблем геноциду серед усіх, що видані дотепер. У цій унікальній книжці, яка відображає найновіші підходи в дисципліні genocide studies, геноцид розглядається водночас і як історичне явище, і як теоретичний та правовий концепт. Автор докладно розкриває витоки, глибину і людський вимір трагедій, що сталися на різних континентах, висвітлює роль війни, імперіалізму та соціальних революцій у розпалюванні геноцидного полум’я. Адам Джонс також приділяє увагу проблемам історичної пам’яті, ініціативам із відновлення правди і справедливості, стратегіям гуманітарних інтервенцій і запобігання новим злочинам. Книжка представляє феномен геноциду в перспективі соціальних наук: психології, соціології, антропології, гендерних студій, політології та теорії міжнародних відносин. Це незамінне видання для дослідників геноцидів та всіх, хто зацікавлений у пізнанні однієї з найтривкіших хвороб людства.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день