Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2020-12-07
821.161.2(477.87)
Д 72 
Драгун, Юлія Юріївна. Пісні, написані Карпатськими Небесами / Ю. Ю. Драгун ; упоряд. Б. Кушнір ; вступ. ст. П. Матія. – Ужгород : Карпати, 2020. – 346 с. : іл. + ноти.
 
25 червня нинішнього року поетесі, прозаїку, драматургу Юлії Драгун виповнюються красні 65, і вона зустрічає цей день новими книгами віршів, перекладів угорською мовою кращих оповіданнячок для дітей, продовжуючи сповідувати давно вироблене верховинське кредо: жодного дня без вірша, жодного дня без рядка. І ось ця збірка пісень, що увібрала під свої обкладинки-береги понад 200 пісень, – уже повноводна пісенна ріка, на берегах якої так затишно, так манливо-щемно, а у її течії віддзеркалюються ті Небеса, що послані їй Долею.
 
821.161.2.09(477.87)
Ч-43 
Іван Чендей у колі сучасників : зб. спогадів, статей, есе, худож. творів, бібліогр. джерел. – Вид. друге, доповн. / уклад. : О. Д. Гаврош, С. С. Кіраль, І. В. Когутич, M. І. Трещак, О. В. Шмайда ; відп. за вип. О. А. Канюка (2017), M. І. Трещак (2020). – Ужгород : РІК-У, 2020. – 532 с. : фот.
 
Збірник матеріалів уперше вийшов у світ 2017 р. із нагоди 95-річчя від дня народження українського письменника, лауреата Державної (нині – Національної) премії ім. Т. Г. Шевченка, який мав на меті показати не тільки постать митця, але й епоху, в якій він жив і творив. Друге видання містить публікації І. Чендея про видатних його сучасників, зокрема М. Кречка, Ф. Манайла, П. Тичину та ін., а також спогади, статті, есе, художні твори, розвідки літературознавців, колег по перу, журналістів, друзів, рідних, які навіч спілкувалися з ним. У збірнику досліджено основні вузлові «ядра» багатющої епістолярної спадщини прозаїка та громадського діяча. Друге видання доповнено новими матеріалами, спогадами, а також літературою про життя і творчість І. Чендея, що з’явилася після 2017 року.
 
728(477.87)
П 84 
Прохненко, Iгор. Замки Закарпаття: від Боржави до Тиси : (оборонні споруди на Соляному Шляху) / I. Прохненко, Марія Жиленко, Володимир Мойжес ; ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т», Ф-т історії та міжнар. відносин, Каф. археології,є етнології та культурології, Археолог. музей ім. проф. Е. Балагурі. – Ужгород : Поліграфцентр «Ліра», 2020. – 160 с. : іл.
 
У книзі на основі комплексного використання археологічних матеріалів і даних письмових джерел висвітлюється історія споруд замкової архітектури долин ріки Боржава (Бронька, Сільце, Квасово) та ріки Тиса (Вишково, Хуст, Королево, Виноградів). Пам’ятки поділяються на декілька хронологічних груп. Найбільш ранні з них (Бронька, Сільце, Вишково) виникли в другій половині XIII ст. переважно як дозорні пункти і функціонували вони незначний проміжок часу (до початку XIV ст.). їх замінили укріплення першої половини XIV ст. (Хуст, Королево, Виноградів). Наприкінці XV – на початку XVI ст. відбулася суттєва реконструкція даних пам’яток і була зведена фортеця у Квасові. Припинення функціонування цих замків відбувалося в різні періоди (від XVI до XVIII ст.) і ці події не були пов’язані між собою.
 
33(477.87)
С 78
Статистичний щорічник Закарпаття 2019 / Держ. служба статистики України, Голов. упр. статистики у Закарпат. обл. ; за ред. Г. Д. Гриник ; відп. за вип. І. Ф. Панчук. –Ужгород, 2020. – 448 с. + табл.
 
У Статистичному щорічнику вміщено дані про соціально-економічне становище Закарпаття у 2019 р. порівняно з минулими роками Висвітлено показники системи національних рахунків, матеріального виробництва, фінансової та соціальної сфери населення, статистичні показники регіонів України.
 
796
Т 19 
Тарасюк, Володимира. Олімпійські ігри в колекції закарпатця / В. Тарасюк ; вступ. слово А. Гендлера. – Ужгород : РІК-У, 2020. – 60 с. : іл.
 
У книжці йдеться про колекціонера «олімпійських» автографів з Ужгорода Аркадія Гендлера. Однак у ній не лише розповідь про закоханого в спорт ентузіаста та його олімпійські ідеали. Це своєрідні сходи в історію олімпійського спорту з цікавими фактами, думками, роздумами. Видання буде корисним для всіх, хто цікавиться колекціонуванням, олімпійським спортом та його найяскравішими особистостями, захоче відчути силу неповторних людських характерів та енергетику перемог.
 
908(477.87)
У-27 
Угрин, Василь Павлович. Горяни на тлі історії Карпатської України / В. П. Угрин. – Ужгород : [РІК-У], 2020. – 340 с. : фото.
 
Пропоноване видання – цікава і хвилююча розповідь про те, як вікопомні історичні події позначилися на долях пересічних людей, зокрема жителів маленького села Горяни на околиці Ужгорода (нині це мікрорайон обласного центру).
Читач дізнається про дивовижні фрески сакральної пам’ятки Середньовіччя – Горянської ротонди, про те, як володарювали на наших землях представники могутнього графського роду Другетів, сповниться почуттям гордості за героїчне минуле свого народу, подумки схилить голову перед пам’яттю захисників Карпатської України.
Книга стане в нагоді викладачам-історикам, студентам, учням, зрештою, всім, хто цікавиться історією рідного краю.
 
821.161.2(477.87)
Х 69 
Ходанич, Петро Михайлович. Будителі, або Віват імператор! : іст. драма / П. М. Ходанич. – Ужгород : Карпати, 2017. – 72 с.
 
В історичній драмі виведено постаті закарпатських будителів Михайла Лучкая, Василя Довговича і Олександра Духновича, автор майстерно відтворює сторінки крайової історії першої половини XIX ст., коли Ужгород стає центром духовного життя закарпатських русинів-українців.
Містяни попри владні інтереси, етнічне й релігійне різноманіття творять справжнє європейське місто. 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день