Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2021-03-18

Представляємо Вашій увазі нові книги, що надійшли до нашої бібліотеки завдяки Українському інституту книги в рамках програми поповнення фондів публічних бібліотек.

343.9(477)
С 74
Справа Василя Стуса : зб. док. з архіву колишнього КДБ УРСР / уклад. В. Кіпіані. - Х. : Vivat, 2020. - 688 с. : іл. 
 
Поет і Громадянин Василь Стус (1938–1985) не зміг побувати на презентації жодної зі своїх книжок. Бо в Україні його не друкували — збірки віршів ходили по руках у самвидавному вигляді, а публікували їх лише за кордоном. Участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, активна правозахисна позиція двічі приводили Стуса на лаву підсудних — за статтею «Антирадянська агітація і пропаганда». У цій книжці зібрано документи з шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР у Києві (нині — Галузевий державний архів СБУ). Як і за що було заарештовано поета? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі? До матеріалів 1980 року ми додали кілька публікацій, з яких читачі дізнаються про маловідомі факти життя, ув'язнення та загибелі одного з найбільш визначних не тільки українських, а і європейських поетів ХХ століття. У книжці вміщено архівні документи зі справи Василя Стуса (протоколи обшуків, допитів, листи, статті і т. д.), фотографії, статті Вахтанга Кіпіані, а також відомих дисидентів — Василя Овсієнка, Леоніда Бородіна. Додано останні прижиттєві нотатки Стуса — «З таборового зошита», таємно передані з табору на волю. Передмова Вахтанга Кіпіані. 

 

94(=161.2)
К 82
Криштопа, О. Останні українці Польщі / О. Криштопа. - Брустурів : Дискурсус, 2019. - 224 с. : іл.
 
Йдеться про унікальні історії українців Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини, яких у 1947 році у рамках операції «Вісла» депортували з їхніх земель та розпорошили на півночі та заході нової польської держави. 125 тисяч українців силоміць переселили на території, що раніше належали Німеччині. Звідти так само примусово виселили етнічних німців, а українцями заповнили ці так звані «повернені землі». Репортажист Олег Криштопа та фотографиня Христина Бурдим проїхали 6500 кілометрів Польщею, зустрілися з тамтешніми українцями й задокументували історії тих, хто зберіг свою національну ідентичність.

 

94(477)"1932/1933"
М 28
Марочко, В. Йосип Сталін - фельдмаршал Голодомору / В. Марочко ; Нац. музей Голодомору-геноциду, Ін-т дослідж.Голодомору. - К. : Видавець Мельник М. Ю., 2020. - 104 с. 
 
У праці висвітлено тактико-стратегічний задум сталінської політики хлібозаготівлі, особисту участь Сталіна у «розверстанні» обсягів примусового вилучення селянського хліба, республіканських та обласних планів заготівлі, ініціювання кремлівським володарем судових репресій проти так званих «ухильників» і «саботажників».

 

94 (4)
Д 27
Дейвіс, Н. Європа : історія / Н. Дейвіс. - К. : Основи, 2020. - 1464 с. 
 
Книжка видатного англійського історика, професора Університету Лондона і нашого сучасника Нормана Дейвіса — водночас і стислий, майже конспективний курс європейської історії, і неоціненний, багатющий тезаурус розмаїтих культурно-історичних знань. Це широке історичне панно, інкрустоване коштовними мініатюрами, захопить і зацікавить кожного, хто не байдужий до історії. Автор підійшов до написання свого 1500-сторінкового шедевру як до створення масштабного захопливого фільму. А саме — поєднав загальні плани (перекази найважливіших історичних подій) із деталями (вставками літературних замальовок, анекдотів, маловідомих фактів). Надзвичайна ерудиція, літературний хист та почуття гумору Нормана Дейвіса зробили свою справу. Саме тому на сторінках його книги сухі історичні постаті перетворюються на живих людей, разом із якими читач переживає буремні події європейського минулого — прадавні й новітні, героїчні й ганебні, смішні й шокуючі.

 

658
В 62
Водотика, Т. Історія успіху: видатні українські бізнесмени XIX cт. : справжня історія / Т. Водотика. - Х. : Фоліо, 2020. - 240 с.
 
Ця книжка про історії людей, вдача та праця яких надихають і сьогодні. Маючи різні освіту й походження, багато хто з них пішов наперекір долі. Вони були з різних куточків України: Харкова, Херсона, Києва, Одеси, Катеринослава, Єлисаветграда — заробити можна було всюди, а на історіях побудови бізнес-імперій можна й сьогодні навчатися у таких підприємців ХІХ ст., як Ізраїль Бродський, брати Роберт і Томас Ельворті, Стефан Кульженко, Олексій Алчевський. Підприємці нової генерації, що самі себе зробили, змінюючи світ довкола себе, творили не лише промислові підприємства чи потужні фінансові імперії, а й традиції меценатства та доброчинності, нехай і політично вмотивовані. Особисті історії покажуть ці масштабні процеси зсередини, допоможуть зрозуміти реальних людей, які помилялися, були слабкими, обирали негідних партнерів, неправильно оцінювали власні можливості й перспективи. Так, деякі з них побачили крах своїх дітищ. Не всі історії мають щасливий кінець, але всі вони про віру, успіх, натхнення та спадок. Спадок бізнесменів ХІХ ст. ми бачимо й сьогодні: старі корпуси фабрик і заводів у Харкові, Києві, Дніпрі. Це їхні музейні колекції й будівлі громадських споруд, які вони профінансували. Врешті, успіх цих підприємців став успіхом і надбанням України в історичній ретроспективі. Саме тому їх іменами названо вулиці в різних куточках нашої держави — це повернення після незаслуженого забуття в радянську добу.

 

929(497.11)"18/19"
К 23
Карлсон, В. Б. Тесла : винахідник електр. епохи / В. Б. Карлсон ; пер. з англ. К. Булкін. - К. : КМ-БУКС, 2020. - 416 с. : іл. 
 
Нікола Тесла відіграв визначну роль в електричній революції, яка змінила повсякденне життя людей на порозі двадцятого століття. Його запатентовані винаходи та теоретичні дослідження сформували основу сучасної електрики змінного струму і стали важливим внеском у розвиток радіо та телебачення. Як винахідливий промоутер власних робіт і талановитий шоумен, він підтримував у суспільстві свій імідж ексцентричного генія. У цій книжці В. Бернард Карлсон демістифікує постать легендарного винахідника, поміщаючи його в культурний та технологічний контекст часу й зосереджуючись як на власне винаходах Тесли, так і на завоюванні та підтриманні його зіркової слави. Ця ґрунтовна біографія по-новому висвітлює містичний підхід Тесли до винахідництва та бізнес-стратегії, що стояли за його найважливішими технологічними звершеннями.

 

070(410.3)"19"
Д 42
Джонс, Ґ. Ціна правди : [вибрані ст. про Голодомор в Україні] / Ґ. Джонс. The Price of Truth / G. Jones ; упоряд.: Я. Прихода, М. Женченко ; пер. В. Пасічна [та ін.] ; післямова: В. Пасічна, О. Тищук. - К. : Жнець, 2019. - 227, 221 с. : іл, портр.
 
Історія Ґарета Джонса — це про Правду, ціну Правди про трагедію українського народу — Голодомор. Це про Честь і Професію. Професію Журналіста. В цій історії багато символічного, знакового і повчального. До книжки-перекрутки (англійською та українською мовами) увійшли вибрані статті британського журналіста валлійського походження Ґарета Джонса, який перший під своїм прізвищем розповів світові про геноцид українського народу під час Голодомору 1932–1933 років і злочини сталінського режиму. Цікавими для читачів будуть статті Ґарета про тодішню політичну ситуацію у Європі, Америці та на Далекому Сході.

 

524.8
Г 59
Гокінґ, С. Теорія всього : научно-популярная литература / С. Гокінґ. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. - 160 с. 
 
Все — це те, що нас оточує. Те, частиною чого ми є. Час та простір, небесні світила й галактичні провалля. Це — все. Та як воно з’явилося? Як все почалося? І чим все закінчиться? Неперевершений Стівен Гокінґ досліджує глибокі питання та знаходить іще глибші відповіді. Пошук первісних чорних дір та модель гарячого Великого вибуху, квантова гравітація і стріли часу, граничні умови Всесвіту й моделі Фрідмана. Книга розкриває уявлення про Всесвіт від постулату про те, що Земля має форму кулі, до теорії про розширення Всесвіту, заснованої на найсучасніших дослідженнях. Сім лекцій, що охоплюють широкий діапазон тем, — це справжній тріумф людського розуму. Гокінґ наблизився до таємниці самої суті творіння. І зміг зазирнути ще далі — до чорного позавимірного серця Всесвіту…
 

 

524.8
Г 59
Гокінґ, С. Про всесвіт коротко / С. Гокінґ ; пер. з англ. Я. Лебеденко. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2020. - 192 с. : рис.
 
Ученим, дослідникам космічного простору й тим, хто тільки зачаровано дивиться в зіркове небо, намагаючись збагнути походження Всесвіту. На вас чекають:
• карколомні таємниці світобудови;
• супергравітація і суперсиметрія;
• квантова теорія і М-теорія;
• теорія Ейнштейна і правила Фейнмана та спроба їх об’єднання;
• прогноз майбутнього для планети Земля.
Наукова розвідка та водночас фантастична пригода від Стівена Гокінґа. Крізь простір-час, мембрани і струни, що рухаються в одинадцяти вимірах, до чорних дір, які ховають у собі безліч таємниць про наш величезний незбагненний Усесвіт. Колись усе почалося з космічного зернятка, що легко вмістилося б у горіхову шкаралупку... 
 

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день