Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2021-07-28
783
Б 61
Білик, Ігор. Іде Месія : різдв. пісні / І. Білик, Тетяна Рибар. – Ужгород : Поліграфцентр “Ліра”, 2020. – 100 с. + ноти.
 
Збірник сучасних різдвяних пісень поетеси Тетяни Рибар і композитора Ігоря Білика. Вокальні твори призначені для сольного, ансамблевого та хорового виконання у супроводі фортепіано та співу а капела.
Видання адресовано викладачам вокалу, вчителям та учням дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів, дитячих музичних студій, шкіл, ліцеїв мистецтв, а також широкому колу шанувальників музики.
271.2(477)
Б 74
Богословска думка в Україні : наук. журн. / Ужгород. Укр. Богослов. Акад., Карпат. ун-т ім. А. Волошина, Міжнар. акад. богослов. наук ; редкол. : В. Бедь, М. Токар [та ін.]. – Ужгород : [б. в.], 2020. – Бібліогр. наприкінці ст.
Вип. 1. 2020. – 206 с. : іл. табл. ;
Вип. 2. 2020. – 170 с. : іл. табл.
Назва на звороті тит. арк. : Науковий журнал "Богословська думка в Україні".
 
Науковий журнал «Богословська думка в Україні» збірник наукових статей та повідомлень висвітлює зміст авторських наукових доробків учених, педагогів, дослідників-практиків, богословів, священнослужителів, докторантів, аспірантів, студентів різних типів навчальних закладів за спеціальностями «Богослов’я», «Теологія», «Релігієзнавство», «Історія», «Церковне право».
 
 
630(477.87)
Б 90
Букові праліси Закарпаття / під заг. ред. М. Гайдур, фот. та текст О. Цапулич, іл. М. Химинець. – [Ужгород] : [б. в.], [2018]. – 20 с. : кольор. іл.
Без тит. арк. Назва з обкл.
 
Буковий ліс є одним з найбільш характерних для Карпат. Люди здавна користувалася всіма його дарами. Багато історичних назв виникло саме завдяки буку – від назв цілих регіонів, як от Буковина, назв гір та полонин – наприклад гора Кінчик Буковський, полонини Буковецька і Буковинка, на назв населених пунктів Закарпаття – села Букове, Буківцьово, Буковець, Буковинка тощо. Завдяки такій історичній "популярності" площа букових лісів значно скоротилася. Разом з тим порівнюючи з Європейським регіоном буковий праліс на Закарпатті зберігся найкраще, про що ми розповімо нижче. Отже, буковий праліс – це історичне минуле, сучасне та майбутнє, ми повинні його зберегти для наступних поколінь. Про це йтиметься в книжці, яку ми Вам пропонуємо до уваги.
908(477.87)
В 53
8 родзинок м. Виноградів / фото І. Буркало ; ідея С. Гал. – [Виноградів] : [б. в.], [2020] (ПП Буркало І. Й.). – 24 с. : кольор. іл.
Без тит. арк. Назва з обкл.
         
Видання «8 родзинок м. Виногадів» – це екскурсія чудовим містом, яке зачаровує своєю красою історичних, культурних та природних пам'яток з метою кращого усвідомлення історії міста.
Видання розраховане для істориків, вчителів, учнів шкіл, а також воно адресовано на широке коло читачів, які цікавляться його історією, архітектурними і історичними пам’ятками, минулим рідного міста.
 
821.161.2(477.87)
Г 28
Гедеон, Віктор. Метризація квініт [Текст] : у 16 т. / В. Гедеон. – Ужгород : Ліра, 2020. –
Т. 12 : Критика. Поетика з нуля: проєкт ВеТеР / В. Гедеон. – 2020. – 256 с. : портр, мал.
Назва обкл. : Поетика з нуля: проєкт ВеТеР.
 
Книга є дванадцятим томом літературно-художнього і критично-наукового циклу праць з однойменною назвою. Представлено критичні есе, шаржі й пародії, опубліковані у часописах під псевдонімом “ВеТеР”. Розкрито теоретичні і практичні засади фахового аналізу поетичного тексту. Матеріал викладено з розрахунку на сприйняття як віршувальника-початківця, так і професійного літератора. Автор має великий досвід роботи з подібним “контингентом” особистостей, чітко сформовану естетичну і духовну концепцію поетичної творчості, і власний, позбавлений сторонніх впливів ракурс поглядів на світ.
Представлено також виклад основ поетики для більш кваліфікованих віршувальників. Здійснено критичний аналіз поетичної рубрики ряду випусків журналу “Дніпро”.
 
908(477.87)
Д 20
Дар Бога. Закарпаття = Gift of God. Transcarpathia : [кн.-фотоальб.] / Т. Ковальчук, О. Головчук [та ін.] ; пер. І. Бухаріна ; авт. фот. О. Цапулич. – Мукачево : ZORIANa, 2016. – 88 с. : кольор. іл. – Текст укр., англ. мовами.
 
Книжка-фотоальбом «Дар Бога. Закарпаття» – лаконічна та яскрава подорож країною див і красоти – Срібною землею. Не просто захоплюватись, але берегти й опікуватись дивовижами Карпат – це заклик, висловлений підбіркою захоплюючих світлин Остапа Цапулича із перлинами природи Закарпаття.
Проект ініційований Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації в рамках природоохоронного заходу «Видання поліграфічної продукції, екологічна інформація та пропаганда» за підтримки Закарпатської обласної ради та Закарпатської обласної державної адміністрації.
 
821.161.2(477.87)
Д 20
Дарунок дитячих сердець : альм. дит. творчості : [лауреати V Район. конкурсу літ.-худож. дит. творчості "Світанкові роси"]. Вип. 5 / Виноградів. район. б-ка для дітей ; упоряд. Й. Любка. – Виноградів : [б. в.], 2019 (ПП Буркало І. Й.). – 40 с. : кольор. іл. – (Світанкові роси).
 
Чим живуть і славляться бібліотеки, безперечно, – книгами і читачами. Відомий педагог, письменник Василь Сухомлинський казав: “...діти повинні жити у світі краси, гри, казки, малюнка, фантазії і творчості.” Об’єднавшись сільські та шкільні бібліотеки Виноградівського району, шкільні бібліотеки міста Виноградів на чолі з Виноградівською районною бібліотекою для дітей прагнуть стати невеликим, але дієвим осередком для творчого розвитку талантів Виноградівщини. Так виникла ідея організації та проведення районного конкурсу дитячої літературно-художньої творчості "Світанкові роси". В цьому році конкурсу виповнилося п’ять років. Невеличкий ювілей, але дуже приємний.
Глибоко переконана, що щирі, неповторні та інколи невпевнені перші спроби пера та пензля учасників конкурсу залишать приємні враження у читачів альманаху та спонукають іще нерозкриті юні таланти Виноградівщини заявити про себе на наступному конкурсі.
 
271.4(477.87)"19"
З-54
Земне і вічне : до сторіччя від Дня народж. о. Андрія Леонтійовича Бокотея (4.12.1909-31.07.1992.) / упоряд., літ. ред. А. О. Топачевский. – Львів : ЛНАМ, 2012. – 124 с. : іл. 
Авт. зазнач. на с. 118-119.
 
До книги, присвяченої пам’яті греко-католицького священника, в’язня сумління Андрія Леонтійовича Бокотея, увійшли статті та нариси дослідників історії Церкви на Закарпатті, спогади духовних учнів, друзів і рідних о. Андрія, а також його листування. Збережені мовні особливості самого о. Андрія, авторів спогадів та публікацій. Деякі листи і документи надаються у перекладі інших мов.
Діти і онуки А. Л. Бокотея, шанувальники його страдницького образу, видавці та упорядник широ вдячні усім особам, громадським організаціям та установам, які взяли участь у створенні цієї книги, за світлу пам’ять про о. Андрія і надані безцінні свідчення та документи.
 
338.48(477.87)
К 26
Карпатський туристичний шлях. Слідами карпатських вин! Спробуйте і Ви! = Carpathian Tourist Road. On the trail of Carpathian Wine. Try it yourself!. – Кошице : Агенство підтримки регіон. розвитку Кошице, 2013. – 32 с. : кольор. іл. – Текст укр., англ. мовами.
Назва з обкл. Без тит. арк.
 
Карпатський туристичний шлях є унікальним для справжніх любителів пригод – мандрівників і в той же час не добре відомий туристичний напрямок. Цей маршрут пропонує сотні кілометрів незвичайних пригод в мальовничих Карпатських горах. Враження від обох маршрутів, які представлені в цьому виданні, насправді, будуть неповторними та незабутніми.
94(477.87)
К 55
Кобаль, Йосип. У долині древнього Ужа / Й. Кобаль. – Ужгород : Поліграфцентр “Ліра”, 2020. – 152 с. : кольор. іл. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
У книзі подано нариси з історії сіл Холмківської ОТГ від часу їх заснування в епоху середньовіччя до проголошення незалежності України. Окремо описується формування і розвиток території Ужанського межиріччя та процес її освоєння людиною.
Видання розраховане на широке коло читачів, які цікавляться минулим рідного краю.
 
821.161.2(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами : поезія Х. Керити в словац. пер. В. Юричкової. Вип. 34 / вступ. сл., упоряд. Т. Ліхтей, пер. з укр. В. Юричкова. – Ужгород : РІК-У, 2021. – 48 с. – Текст укр., словац. мовами.
 
Черговий, 34-ий, випуск серії «Між Карпатами і Татрами» презентує вибране з доробку відомої за¬карпатської поетеси, авторки збірок «Березневі за¬ручини», «Чекання дива», «Одкровення», «На руїнах храму», «У затінку літа», «У долонях світанку» та інших Христини Керити у словацькому перекладі на¬уковця та педагога, кандидата мистецтвознавства Валерії Юричкової.
 
001.8(477.87)
К 26
Науковий вісник Карпатського університету імені Августина Волошина : зб. наук. пр. / редкол. : В. Бедь, В. Бебик [та ін.] ; Карпат. ун-т ім. А. Волошина. – Ужгород : [б. в.], 2020. – Бібліогр. наприкінці ст.
Вип. 2. 2020. – 224 с. : портр., табл.
Авт. зазнач. на с. 217-221.
 
Збірник наукових праць «Науковий вісник Карпатського університету імені Августина Волошина» висвітлює зміст авторських наукових доробків (статей, повідомлень, рецензій)  учених, педагогів, дослідників-практиків, докторантів, аспірантів, студентів різних типів навчальних закладів за спеціальностями «Історія», «Право», «Економіка», «Політологія», «Державне управління», «Педагогіка», «Психологія», «ІТ-технології», «Філософія», ін.
 
001.8(477.87)
У-33
Науковий вісник Ужгородського університету : зб. наук. пр. / М-во освіти і науки України ; Держ. вищ. навч. закл. “Ужгород. нац. ун-т” ; редкол. : І. Є. Барчій, С. М. Сухарев [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1996 –     .
Серія : Хімія, Вип. № 2 (44). – 2020. – 112 с. : мал., табл. – Титул арк. паралел. англ. мовою. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
Збірник наукових праць друкує статті, які містять теоретичні та практичні результати в галузі хімічних наук, охорони навколишнього природного середовища, а також методики викладання хімії та екології у вищій школі. Публікаються також огляди сучасного стану важливіших наукових проблем у галузі хімії, огляди наукових конференцій, які відбулися в ДВНЗ «УжНУ», а також матеріали присвячені ювілеям.
 
821.161.1(477.87)
Н 43
Неживой, Женя. Бесформенные рифмы / Ж. Неживой ; передм. Н. Й. Ребрик. – Ужгород : Ґражда, 2010. – 60 с. : іл.
 
Автор тільки починає свій творчий шлях. Йому потрібно "виписатися", щоб проходили майстерність, впевненість, чіткість, образність, виклад думок і почуттів ставало плавніше і лаконічніше, щоб "осередки днів" наповнювалися вогнем справжнього щастя, без комплексів, без анестезії, щоб в області лопатки знову стискалася любов.
 
821.161.2(477.87)
П 30
Петровці-Кук, М. Пейзаж душі : поезія. Лірика / М. Петровці-Кук. – Ужгород : ФОП Сабов A. M., 2021. – 384 с. : портр.
 
В дев'ятнадцяту книгу поета увійшли як нові вірші, так і мініатюри любовної та філософсько-громадянської лірики з попередніх книг.
 
341.4
Р 41
Репатріація мешканців Закарпаття з країн Європи: з одних таборів в інші – радянські (1944–1953 рр.) : зб. архів. док. і матері¬алів / Закарпат. облрада, Держ. архів Закарпат. обл., Архів упр. служби безпеки України в Закарпат. обл. [та ін.] ; упоряд., передм. О. М. Корсун.  – Ужгород : Карпати, 2020. – 808 с. : іл. – Бібліогр. у тексті. – Імен. покажч. : с. 755-765.
 
Збірник архівних документів і матеріалів “Репатріація мешканців Закарпаття з країн Європи: з одних таборів в інші – радянські. 1944 – 1953 рр.” присвячений пам’яті жертв Голокосту, сім’ям великої єврейської громади Закарпаття (до 100 тисяч осіб), депортованих у травні-червні 1944 р. за національною ознакою у гітлерівські концентраційні табори, за рік до завершення Другої світової війни, в яких діти до 14 років разом з матерями і немічними батьками, інваліди, громадяни похилого віку, нездатні до важкої праці, у перші години їх табірної ізоляції загинули насильницькою смертю у газових камерах і були спалені в печах крематоріїв Освенціму та інших концтаборів. А також тисячам мешканців Закарпаття – особам єврейської, угорської, русинської, української, ромської національностей, мобілізованих у період війни в угорські військові підрозділи, робочі батальйони та трудові табори, значна частина яких зазнала національних принижень, поранень у бойових діях, каліцтва та загальної втрати здоров’я. Тим, хто вижив і повернувся після війни до своїх домівок як репатріант.
До збірника включені архівні документи та окремі матеріали з фондів Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), відомчих архівів Управлінь СБ України та Національної поліції України в Закарпатській області, Всеукраїнського єврейського благодійного фонду “Хесед Ар’є” по Закарпатській області, Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Ф. Потушняка, Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства “Просвіта” та окремі документальні матеріали із вказаної тематики, опубліковані в закарпатських, загальноукраїнських та зарубіжних виданнях.
 
72(477.87)
Т 67
3D моделі об’єктів у проекті "InovEduc" / Д. Ґаландова, Я. Лацко [та ін.] ; уклад. : М. Бендікова, Р. Стругарікова, Л. Волянска ; пер. на укр. : Я. Штал, О. Пришляк, Н. Касинець. – Ужгород : Центр європ. політики, 2017. – 28 с. : кольор. іл. – (Інноваційні методи в освіті для підтримки партнерства "InovEduc") (Slovakia - Ukraine project "InovEduc").
 
Проект пропонує унікальне поєднання інтерактивних 3D-моделей історичних, культурних, технічних та природних пам'яток Закарпатської області та інноваційних підходів у навчанні з метою кращого усвідомлення історії та мультикультурності прикордонних регіонів.
У рамках проекту представлені 24 об'єкти з можливістю інтерактивного відображення за допомогою новітніх технологій візуалізації, в тому числі віртуальної і доповненої реальності.
338.48(477.87)
Т 87
Туристические и экскурсионные маршруты Закарпатья / Закарпат. обл. гос. администрация. – [Ужгород] : [б. и.], [2018]. – 35 с. : цв. ил.
Назв. с обл. Без тит. л.
 
Закарпаття – єдина в Украіїні область, яка, за міжнародною шкалою оцінки сприятливих можливостей для туризму, визнана «найкращою». Якщо ви хоча б раз побачите цей чудовий куточок Землі, то назавжди відкриєте для себе одне з скарбів світових ландшафтів, яке зберегло багаточисленні відмітки тисячолітньої європейської історії. Закарпатська область – перлина туристичної України.
Даний довідник допоможе Вам краще дізнатися про туристичні маршрути Закарпаття. Ласкаво просимо в Закарпаття!
 
821.161.2(477.87)
Х 76
Хома, Жанна. Маленькі історії Дарчика та Міккі / Ж. Хома ; іл. С. Харчук. – К. : Укр. пріоритет, 2019. – 40 с. : кольор. іл.
 
"Маленькі історії Дарчика та Міккі" – це збірка добрих та зворушливих казок про дружбу маленького хлопчика та його собаки. Ця книга особлива, адже її герої не вигадані, а справжні! Написана мамою для сина, вона не залишить байдужим жодне дитяче серце!

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день