Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2021-09-30
641.55(477.87)
Б 72
Бобонич, Ганна. Закарпатська популярна кухня / Г. Бобонич ; упоряд. П. Бобонич. – [Ужгород] : Карпат. вежа, 2021. – 60 с. : іл.
 
У книзі зібрано рецепти перших та других страв, салатів та випічки закарпатської популярної кухні. Основою її є рецепти угорської кухні, найпоширенішою на Закарпатті. Закарпатці в основному запозичили рецепти від угорців, які живуть в низинних районах.
Використовуючи опис рецептів, можна самостійно приготувати будь-яку угорську страву на 4-5 персон.
 
821.161.2(477.87)
Г 12
Габорець, Василь. Верховинські краєвиди : поезії / В. Габорець. – Ужгород : Ґражда, 2021. – 160 с. : фот. кольор.
 
Автор книжки Василь Габорець уже відомий читацькій публіці своїми попередніми виданнями – збірками поезій, публіцистичних і культурологічних статей, піснями, написаними у співавторстві із закарпатськими композиторами.
У пропонованій читачеві книжці вміщено нові поетичні твори (на початку книжки).
Нова поетична книжка Василя Габорця присвячена рідному краєві, злободенним проблемам сучасної України, світлій пам'яті дружини Маргарити, величній суті родинного життя, а також вшануванню набутку видатних культурних діячів Закарпаття (в кінці книжки).
 
311(477.87)
Ґ 34
Ґендерний портрет Закарпатської області : стат. зб. / Держ. служба статистики України, Голов. упр. статистики у Закарпат. обл. ; за ред. Г. Д. Гриник ; відп. за вип. О. А. Рябцева. – Ужгород, 2018. – 136 с. : іл. + табл.
 
Цей збірник розроблено Головним управлінням статистики у Закарпатській області на замовлення та за підтримки Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні».
Проект «Ґендерне бюджетування в Україні» здійснюється з метою підтримки Міністерства фінансів України у прпоцесі впровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування в Україні та фінансується Шведським агенством міжнародного співробітництва та розвитку (Sida).
У збірнику вміщено дані державної статистичної та адміністративної звітності, матеріали вибіркових обстежень.
Збірник розрахований на широке коло користувачів.
При використанні матеріалів посилання на це видання є обов'язковим.
 
015(477.87)
З-18
Закарпаття на сторінках преси : бібліогр. покажч. за 2 кв. 2021 р. / КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради, Від. краєзнавства ; уклад. А. О. Бобкова ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород, 2021. – 40 с.
 
До даного універсального поточного краєзнавчого бібліографічного покажчика «Закарпаття на сторінках преси» за ІІ квартал 2021 року увійшли найважливіші журнальні й газетні статті, які розміщені за галузями знань, причому в кожному розділі є ряд підрозділів.
Описи мають суцільну нумерацію, на яку посилається довідковий апарат, вміщений у кінці посібника за ІV квартал.
Покажчик має довідковий апарат: іменний та географічний покажчики, список переглянутих періодичних видань.
Цільове призначення покажчика – повноцінна інформація про матеріали, які відображають життя Закарпатської області, з метою використання її у виробничій, науковій і культурно-освітній роботі.
Бібліографічний покажчик адресується всім, хто цікавиться громадсько-політичним життям, історією, економікою, сільським господарством, природою, культурою і мистецтвом рідного краю. Бібліотечним працівникам він допоможе в краєзнавчій роботі.
323.1(477.87)
І-73
Інтерв’ю з керівником Русинського науково-освітнього товариства Дмитром Попом : (до 80-літнього ювілею) : [розмову вів М. Зан] / Д. Поп. – Ужгород, 2021. – 24 с.
 
Інтерв’ю з славістом, перекладачем, краєзнавцем Дмитром Попом з нагоди його 80-літнього ювілею.
821.161.2(477.87)
К 79
Кремінь, Дмитро. З днів шалених : кн. ранньої лірики та віршів «закарпат. циклу» / Д. Кремінь ; авт. передм. Т. Кремінь ; співупоряд. : Т. Кремінь, І. Ребрик, Н. Ребрик. – Миколаїв : Іліон, 2021. – 300 с. : іл.
 
У книзі вперше опублікована раніше невідома та частково заборонена лірика, «закарпатський цикл» віршів видатного українського поета, есеїста, перекладача, публіциста, журналіста, педагога, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Д. Д. Кременя (1953–2019).
Розраховано на широке коло читачів, на кожного, хто опановує феномен новітньої української літератури.
821.161.2(477.87)
П 30
Петровці-Кук, M. M. Мелодії буття : [поезія] / М. М. Петровці-Кук. – Ужгород : [ФОП Сабов A. M.], 2021. – 280 с. : іл.
 
У двадцять першу книгу М. Петровці-Кука "Мелодії буття" увійшли в основному нові вірші та окремі мініатюри філософсько-громадянської і любовної лірики із попередніх книг.
 
94(477.87)
S 90
Studium Carpato-Ruthenorum 2020 = Штудії з карпаторусиністікы 12 / Пряшів. універзіта в Пряшові, Центер языків і култур народност. меншын, Ін-т русин. языка і културы ; зоставителька, ред. К. Копорова ; редрада А. Плїшкова,  П. Р. Маґочій [та ін.]. – Пряшів, 2020. – 100 с. – Текст русин., словац. мовами ; титул. арк. паралел. словац. мовою.
 
Інститутом русинської мови і культури Пряшівського університету
(Словаччина) з лютого 2009 р. започатковано проведення Наукових семінарів
з карпаторусиністики. Семінари адресовані як студентам-русиністам, так і всім, хто займається проблемами історії та культури, мови та літератури карпатських русинів. Пропонований збірник складається з доповідей та повідомлень з семінарів, проведених у 2020 році.
 
К 75.8
Т 67
Три шляхи Закарпаттям : [путівник] / фот. О. Крушинська ; І. Хома [та ін.]. – К. : Грані-Т, 2008. – 64 с. : фот. кольор.
 
Далеко-далеко за горами-Карпатами притулився край, овіяний легендами та населений містичними істотами. Цей куточок України багатий на мальовничу природу і культурні пам'ятки, там ріки течуть в інший бік, а небо, здається, так близько, що верхівки смерек лоскочуть небосхил. Подорож Закарпатським краєм – це мандрівка не лише в просторі, а й у часі.
Подорожувати Закарпаттям можна різними шляхами. Автор путівника запропонувала три можливих варіанти, проілюстровані картами, а й сучасними фотографіями. Зовсім не обов'язково їх суворо дотримуватися, навпаки – подорожуйте вільно, без будь яких обмежень і настанов. А путівник нехай буде додатком до ваших вражень і допоможе зберегти спогади якомога довше.
398(477.87)
Х 55
Хланта, Іван Васильович. Казки та легенди з-під Хустського замку : сборник / І. В. Хланта ; запис, упоряд., підгот. текстів, вступ. ст., прим. та слов. І. В. Хланта, відп. за вип. Г. В. Дрогальчук ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл.орг.-метод. центр культури. – Ужгород : Патент, 2016. – 914 с. : фот. кольор.
 
До збірника ввійшли кращі зразки українських народних казок усіх жанрових різновидів, зокрема казки про тварин, героїко-фантастичні та соціально-побутові, а також легенди, перекази, бувальщини, небилиці, притчі, записані в 1982 році фольклористом Іваном Хлантом від Юрія Баняса (1932-1984) із села Бороняво Хустського району Закарпатської області.
Для учнів, учителів, науковців, працівників культури та всіх шанувальників народнопоетичної творчості.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день