Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-03-11
94(477)"1932/1933"
К 59
Козицький, Андрій. Кремлівська брехня про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні / А. Козицький. – Львів : Література та мистецтво, 2023. – 264 с.
 
Книга присвячена методам та моделям заперечення Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, які використовували пропагандистські апарати СРСР та Російської Федерації з метою усунення пам'яті про вчинений Кремлем на початку 1930-х рр. геноцид Українського народу. На широкому фактологічному матеріалі проаналізовано етапи, які пройшло заперечення Голодомору, висвітлено еволюцію основних наративів цього заперечення. Особливу увагу приділено тій ролі, яку заперечення Голодомору відіграє у підживлюванні антиукраїнських упереджень у сучасному російському суспільстві, процесах психологічної мобілізації прихильників антизахідного політичного курсу президента В. Путіна, інформаційній війні, яку Російська Федерація веде проти України. Опрацьований автором матеріал дає підстави зробити висновок про те, що заперечення Росією геноцидного характеру Голодомору є запереченням права України на власну історію, а отже, й формою заперечення права українців на незалежне державне існування. Видання призначене для істориків, журналістів, політологів, усіх, хто цікавиться історією Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, а також інформаційною складовою гібридної війни Росії проти України.
 
327(477)"2008/2023"
К 43
Киридон, Алла. Українська пастка для російського Левіафана [Текст] / А. Киридон, С. Троян. – К. : Ніка-Центр, 2023. – 400 с.

Цікаве й обґрунтоване історичне дослідження відомих українських істориків Алли Киридон і Сергія Трояна присвячене найважливішим аспектам, характеру і специфіці сучасної зовнішньої політики України, розглянутим під кутом зору агресії, яку Росія чинила на теренах колишнього СРСР від серпня 2008 до весни 2023 року. Головна увага приділена передумовам, причинам, характеру, урокам і наслідкам війни РФ проти Грузії (серпень 2008 р.) і України (2014–2023 рр.). Важливий акцент зроблено на аналізі загрози російської агресії для сучасного світопорядку та практиці реалізації Росією імперського курсу щодо нових незалежних держав. Самовіддана боротьба українського народу за незалежність відіграє роль молота, а прагнення світової спільноти до відновлення міжнародно-правового порядку виступає ковадлом, між якими опинився агресивний російський Левіафан, який неодмінно має бути розчавлений.

94(477)"20"
Б 94
Бушуєв, Дмитро. Історія нескорених : Україна на захисті європ. цивілізації / Д. Бушуєв. – К. : Кліо, 2023. – 248 с.

Російсько-українська війна стала найбільшою війною в Європі після завершення Другої світової, вона була обумовлена самою природою Росії і тим, яке місце Україна посідає в російському імперському міфі. Невідворотною її зробила відмова колективного Заходу помічати зростання російського імперського ресентименту й попередження про перегляд сфер впливу, які робив Володимир Путін. Історія взаємин України та Росії є постійним намаганням останньої знищити українську ідентичність, підкорити Україну власним імперським амбіціям і використати її людські, інтелектуальні, наукові та промислові ресурси для подальшої експансії на Захід. Тож ця книжка розкриває ключові події україно-російських взаємин протягом ХІІІ – початку ХХІ століть, даючи відповіді на питання, коли відбулося цивілізаційне розходження між майбутніми українцями та росіянами, чому Росія стала антиєвропейською державою і як сформувався російський ексепціоналізм, що неодмінно входив у конфронтацію з ідеєю вільної та суверенної України.

 

355(470:477)"2014/2023"
В 42
Віднянський, Степан. Війна Росії проти України та міжнародне співтовариство / С. Віднянський, А. Мартинов ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – К. : Парлам. вид-во, 2023. – 336 с.

У науково-популярному виданні подано характеристику війни як соціально-історичного феномену і на багатому фактичному матеріалі проаналізовано динаміку змін політики європейських, північно та південно-американських, азійських та африканських країн щодо війни Росії проти України 2014-2023 років. Показано, як трансформувалась політика держав "старої" і "нової" Європи щодо спочатку гібридної війни, а згодом широкомасштабної агресії Росії проти України з використанням всіх конвенційних видів зброї. Висвітлено динаміку політики Сполучених Штатів Америки і Канади щодо російсько-української війни. Розглянуто особливості ставлення Китаю, Індії, Аргентини, Бразилії, Південно-Африканської Республіки та деяких інших країн Африки, Азії та Південної Америки щодо цієї війни в центрі Європи, а також з'ясовано причини і наслідки політики "нейтралітету" окремих країн щодо збройної агресії РФ проти України. Висвітлено еволюцію політики Європейського Союзу, НАТО, ОБСЄ, ООН щодо російсько-української війни та діяльність української дипломатії із захисту суверенітету та територіальної цілісності України і приборкання російської збройної агресії, яка є загрозою для всього демократичного світу. Розраховано на найширше коло читацького загалу, усіх, хто цікавиться сучасними міжнародними відносинами та місцем і роллю України в їх трансформації в умовах російсько-української війни 2014-2023 років.

94(477)
Ш 61
Шиманська, Анна. 501 факт, який треба знати з... історії України / А. Шиманська, А. Шиманський ; іл. Я. Мозіль. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2023. – 256 с. : іл.

Історія України від мамонтів до сьогодення у 501 факті? Чому б і ні! Цікаві, важливі, часом кумедні, іноді трагічні, а найчастіше – доленосні: не всім цим фактам знайшлося місце у шкільних підручниках, але саме завдяки їм історія стає живою і динамічною. Яке українське місто згадує Гомер у своїй "Одіссеї"? Особистим знаком якого князя було зображення сучасного тризуба? Коли вперше в писемних пам’ятках згадано слово "Україна"? А хто з гетьманів був шанувальником кави? Відповіді на ці та інші питання знайдете на сторінках ілюстрованого довідника. Завдяки книжці "501 факт, який треба знати… з історії України" минуле стає ближчим, а сучасне – зрозумілішим.

338(477)
Р 69
Романчук, Ярослав. Новий Захід. Українська мрія / Я. Романчук ; пер. укр. О. Шевченко. – Х. : Літера Нова, 2023. – 672 с. : табл.

Книга презентує наукові та практичні засади економічної політики країни, яка стикається з глибокими кризовими явищами і мобілізує ресурси для їх подолання. Системні пропозиції щодо трансформації економіки України ґрунтуються на аналізі ключових теорій і моделей економічного зростання, практиці реалізацій стратегій у країнах, що розвиваються, та перехідних країнах, а також на аудиті економічної політики України від початку 1990-х. Ярослав Романчук пропонує свою інноваційну модель економічного розвитку для України. В її фундаменті – теорія підприємницького зростання (Австрійська економічна школа),висновки численних наукових досліджень, емпіричні дані, накопичені за понад 30 років щодо таких явищ, як "економічна свобода", "приватна власність", "конкурентоспроможність" і "соціальний прогрес". Практична реалізація цієї моделі дасть змогу Україні увійти до престижного клубу країн із ВВП понад один трильйон доларів, стати потужним локомотивом розвитку та зростання Європи.

355.48(477)"2022"
Х 22
Харук, Андрій. Бойова хроніка 2022 року / А. Харук, М. Жирохов. – К. : Раціо, 2024. – 240 с. : іл, карти.

Російсько-українська війна, яка почалась в лютому 2014 року, стала найбільшим військовим конфліктом в Європі з 1945 року. До 24 лютого 2022 року це не було очевидним через гібридний формат дій росіян. Але в цей день Російська Федерація за підтримки авіації і флоту та з використанням крилатих і балістичних ракет розпочала широкомасштабну агресію, масштаби і жорстокість якої вразили весь світ. Попри те, що бойові дії тривають, дуже важливо по гарячих слідах фіксувати хронологію подій. Саме це і намагаються зробити військові історики Андрій Харук та Михайло Жирохов у своїй роботі "Бойова хроніка 2022 року". Це не повноцінне дослідження, яке в принципі не може бути проведено на цей момент, але серія нарисів, які включають в себе описи бойових дій навколо Києва, Чернігова, Харкова та Сум, операції по звільненню Харківщини і правобережної Херсонщини та інші події російсько-української війни впродовж 2022 року.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день