Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2024-04-11
 Продовжуємо  вас знайомити з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні
821.133.1
Л 12
Лабро, Філіп. Ці люди... : роман / Ф. Лабро ; пер. з фр. Є. Кононенко. – К. : Нора-Друк, 2011. – 368 с.
 
«Ці люди...» – новий роман Філіпа Лабро. Автор визнає, що назва роману свідчить про амбітність проекту, наближаючи його до «Людської комедії». В романі найновіші реалії життя Франції і США переповідано вишуканим стилем класичного роману. У світі цих людей забагато відвертого бруду й лицемірства, але шляхетність головних героїв не дає перетворити «людську комедію» на трагедію. У романі три головних герої – американська сирота-підліток, яка зазнала багато несправедливості у світі дорослих; метр французького телебачення, який втратив віру в порядність людей і не може змиритися з невідворотністю власного старіння; молода французька жінка, яка переживає особисту драму. Який дивний збіг обставин міг перетнути життєві шляхи цих трьох людей і допомогти їм подолати випробування долі?
821.133.1
Ф 77
Фонкінос, Давід. Наші розставання : роман / Д. Фонкінос ; пер. з фр. А. Кушнір. – К. : Нора-Друк, 2013. – 184 с.
 
Давід Фонкінос – французький письменник і сценарист. Вивчав літературу в Сорбонні. Автор 14 книжок. Лауреат багатьох літературних премій. "Наші розставання " – смішна і сумна історія кохання , розказана з дивовижною витонченістю , фантазією і дотепністю. Це майже класичний роман про закоханих , на шляху яких одне за іншим виростають непереборні перешкоди. Аліса і Фріц познайомилися на молодіжній вечірці і швидко зрозуміли , що не можуть жити один без одного. Проте їх відносини не завжди складаються так , як їм би хотілося , немов якась надприродна сила заважає їм бути разом. Вона викладає німецьку мову, він укладає словникові статті. Однак, немов за велінням лихої долі, пара приречена на постійні розставання. На щастя, закоханим допомагають спритні сестри, Джим Моррісон, краватки та таємниця, відома лише дантистам. 
Роман “Наші розставання” (2008) був екранізуваваний режисером Яном Самюелем.
821.133.1
Т 40
Тільє, Франк. Пазл : роман / Ф. Тільє ; пер. з фр. О. Колеснікова. – Х. : Фабула : Ранок, 2023. – 400 с.
 
Ілан і Хлоя – гравці із досвідом, у яких позаду чимало успішно пройдених квестів. Та цього разу на них і ще шістьох учасників чекає «Параноя» – напівмістична гра, до якої спробуй ще втрапити. Гонитва за призовими 300 000 євро відбуватиметься у будівлі покинутої лікарні для душевнохворих. Доволі швидко ігровий простір перетвориться на жахливу реальність. Повна картина залишиться неясною до самого останнього фрагмента. Ну що ж – на те він і пазл. Захопливе, моторошне, добротне чтиво з геть несподіваним фіналом від визнаного майстра жанру трилера Франка Тільє.
821.133.1
Д 44
Дідьєлоран, Жан-Поль. Читець у ранковому експресі : [роман] / Ж. -П. Дідьєлоран ; пер. з фр. А. Білас. – Х. : Vivat, 2017. – 208 с. 
 
Жан-Поль Дідьєлоран – французький письменник, чий роман «Читець у ранковому експресі» став бестселером у Франції та вийшов друком у 29 країнах. Навчався в Нансі, працював у Парижі, нині живе у Воґезах. Лауреат премії Мішеля Турньє, премії міста Нантер та премії газети «Лібр Бельжік», двічі лауреат премії Хемінгуея. 
Життя непримітного працівника книгобійні (заводу з утилізації книжок), чиє ім’я недоброзичливці перекручували на Блазень-Потвора, замкнулося в коло «дім – робота – дім», тож порятунком від одноманітної буденності стало чи­тання вголос у ранковому експресі дорогою на роботу. Він сідав на відкидне сидіння на початку вагона та читав сторінки з книжок, урятовані з черева книгодробарки. Це тривало б вічно, якби він не знайшов флешку зі щоденни­ком молодої жінки, на ім'я Жулі... Тепер його життя зміниться безповоротно!
Новий, свіжий і радісний роман, і, що важливо, не позбавлений здорового глузду та стилю і ще з такими справжніми та захопливими героями.
 
821.133.1
В 35
Віан, Борис. І ми знищимо всіх потворних : [роман] / Б. Віан. – Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2020. – 208 с. 
 
«І ми знищимо всіх потворних» розповідає історію Рокі Бейлі, зухвалого 19-річного юнака, який проводить час в нічних джаз-клубах Лос-Анджелеса, і про його сутичку з навіженим доктором Маркусом Шуцом, що заснував колонію, де потворність – це генетичний злочин.
Бійки, автомобільні погоні, викрадення людей і вбивства йдуть в романі одні за одними за принципом доміно. Ліричні та сюрреалістичні історії Бориса Віана поступаються місцем пародійному передчуттю пластичної хірургії, а також роздумам у стилі книжок-коміксів про бачення панівної раси нацистською Німеччиною. Це наративний коктейль з таких інґредієнтів як Реймонд Чендлер, Г. Дж. Велз, роман «Який чудесний світ новий!» і фільм «Барбарелла».
«І ми знищимо всіх потворних» – еротичний кримінальний роман з тенденціями до наукової фантастики.
821.133.1(71)
Г 99
Г’юстон, Ненсі. Розколини : [роман] / Н. Г’юстон ; пер. з фр. І. Рябчій. – Л. : Вид-во Аннети Антоненко, 2022. – 272 с.
 
Чотири покоління – від Другої світової війни до наших днів, – чотири покоління дітей, які хочуть батьківської любові, натомість отримують тривогу і запитання без відповідей. Роман франко-канадської письменниці Ненсі Г’юстон «Розколини» – про дітей, які хочуть жити тут і зараз, але через трагічну історію своєї родини змушені постійно озиратись на минуле. А у минулому – нацисти, Голокост, війна, діти, відібрані у батьків, зламані долі...
Здавалося б, що спільного між дівчинкою з Каліфорнії ХХІ ст. і дівчинкою з Німеччини 1940-х років? Відповідь є – це кров. Кожне покоління цього роду страждає через політичні та сімейні катаклізми, спричинені попередніми поколіннями. Голоси Сола, Рендала, Седі й Крістіни – шестирічних дітлахів, кожен з яких є батьком попереднього – з карколомною швидкістю розповідають про шаленство й жорстокість нашого світу, географічно охоплюючи Сан-Франциско, Мюнхен, Хайфу, Торонто й Нью-Йорк.
Цей роман ніби постає проти варварства, властивого людям, і Ненсі Г’юстон з любов’ю і люттю оспівує пам’ять, відданість, стійкість і гармонію як альтернативу лицемірству й брехні.


 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день