Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2024-06-04

Знайомимо вас з новими надходженнями у відділ художньої літератури,отриманими завдяки Українському інституту книги, що видані за результатами мистецького конкурсу у 2023 році.

821.161.2
Р 64
Роздобудько, Ірен. Райські яблучка : зб. оповідань / І. Роздобудько. – К. : Нора-Друк, 2023. – 176 с.
 
Перша частина збірки – це «щоденник» перших десяти днів облоги Києва, які перевернули свідомість мирних мешканців, котрі опинилися в ситуації повномасштабного нападу. Частина тексту написана в режимі «он-лайн», а тому є одним із тисячі свідчень, подекуди – суб’єктивних і особистісних – про час, коли ми і світ ще не знали про масштаби трагедії геноциду і звитягу наступних днів, що ведуть Україну до Перемоги.
Друга частина збірки розповідає про ментальність і побут мешканців Донеччини. Адже сама авторка народилась і виросла в Донецьку. Його «топографія» тісно пов’язана зі спогадами дитинства і юності письменниці.
Третя частина складається з новел, написаних у 2014–2017 роках, коли пересічні громадяни ставали героями «видимого і невидимого фронту», а показові «герої» – зрадниками. Картатий печворк розмаїтих зрізів суспільства складається з новел, у яких переважає психологія «різних людей», їхніх вчинків, бажань і пошуків сенсу життя.
821.161.2
Р 26
Рафєєнко, Володимир Володимирович. Петрикор – запах землі після дощ : [роман] / В. В. Рафєєнко. – Л. : Видавництво Анетти Антоненко, 2023. – 224 с.
 
Роман «Петрикор – запах землі після дощу» проговорює й реалізує у слові травми, які залишає в нас полум’я війни. Але варто перенести цей біль у простір міжлюдського існування – і відкривається можливість лікування душі, відновлення надії на майбутнє, віднаходження світла, яке здатний подарувати нам тільки Інший, своєю добротою, своїм баченням нашої долі, своєю любов’ю.
Намагання не тільки залишатися людьми, а й допомагати тим, хто поруч – є підґрунтям для утворення кровоносної системи милосердя й любові, спільної для всіх українців. Війна народжує лейтмотиви, що повторюються в житті тисяч людей, як повторюється світло в краплях води, що падають з неба на землю.
Твір Володимира Рафєєнка допомагає вивести персонажів з глухого кута особистих обставин на рівень певного, хоч іноді занадто абсурдного й карнавального, але все ж таки абсолютно дієвого перетворення гострого болю на світло для того Іншого, який поряд із тобою.
821.161.2
Б 91
Бура, Дар’я Миколаївна. Місто-герой Харків. 28 історій незламності / Д. М. Бура. – Х. : Орбіта, 2023. – 352 с. 
 
Бої за Харків та його околиці тривали від 24 лютого до 11 вересня 2022 року. Після артобстрілів росіяни, прорвавши кордон на пункті пропуску «Гоптівка», пішли у наступ на Харків. Вони були переконані, що у місті їх чекатимуть з любов’ю і радістю. Місто, куди жителі російського Бєлгорода їздили на вихідні за одягом, продуктами та розвагами, не могло не прийняти тих, з ким ще вчора по-братерськи жило і відпочивало. Так думали росіяни. Але окупанти недооцінили готовність армійців до оборони. І ще більше не оцінили цивільне населення, яке не терпітиме примусу до братерства за допомогою важкої зброї. Відстояти Харків і врятувати його від окупації та «руского міра» вдалося завдяки тому, що всі об’єдналися. Харківці билися за своє місто.
У цій книжці зібрані історії 28 людей, які стояли за Харків та область. Звісно, 28 історій – це не весь Харків і це не єдині люди, що наближали перемогу. Їх значно більше. Саме тому Харків встояв.
821.161.2
М 51
Меньшов, Олександр. Я, Фокс та окупація : щоденник херсонця 2022 рік / О. Меньшов. – К. : КМ-БУКС, 2023. – 256 с.
 
Ця книжка Олександра Меньшова – це піврічний життєпис його родини (та і міста загалом) з дня, коли рашисти зайшли у Херсон. У щоденнику автора показано, як за ці шість місяців змінилося життя містян під окупацією. На сторінках «Я, Фокс і окупація» переплелися особисті думки автора, розповіді його рідні та знайомих, ставлення найрізноманітніших людей до «асвабадітєлєй», екскурси в минуле міста, проза і поезія, плани і сумніви, смуток і радощі Коли над дітьми Олександра нависла загроза примусового навчання за російською програмою (і наративами, звісно), родина все ж наважилася виїжджати з Херсона до вільної України. Це їм коштувало шести днів у черзі і проходження двадцяти п’яти ворожих блокпостів. І якою б не була радість від того, що ця пригода вже в минулому, письменник не втрачає надії повернутися у рідне мирне місто, тож вступив до лав ЗСУ, щоб наблизити цей день. 
821.161.2
З-62
Зима, Василь. Війна і ми / В. Зима. – Л. : Піраміда, 2023. – 304 с.
 
«Земля і вода», – саме такий ультиматум, пише історик Геродот, пред’являли перси містам і державам, на які вони планували йти війною. Такий ультиматум означав, що володар тієї землі, на яку поклав око перський цар, мав віддати йому усю землю і все, що вона родить, а також передати абсолютну владу над усіма громадянами упокореної території. Земля і вода – важливі символи в зороастризмі – були втіленням покори у давніх персів. Коли цар Дарій відрядив своїх послів до Спарти із вимогою «землі і води», то назад їх не дочекався. Спартанці відкинули ультиматум і поховали навіки перських дипломатів у глибочезному колодязі.
821.161.2
П 44
Подобна, Євгенія Володимирівна. Її війна : 25 історій про сміливість, силу і  любов / Є. В. Подобна. – Х. : Vivat, 2023. – 288 с.
 
Чи є місце для любові та співчуття у підвалах зруйнованого росіянами Маріуполя? Чи може вдячність за час із коханим бути більшою за горе від його втрати на війні? Що дає сили підтримувати людей, які щойно вирвалися з окупації, коли в ці самі хвилини твій син переживає пекло на «Азовсталі»? І як це — приймати в цей світ дитя, коли за вікном обстріли, а вдома ні світла, ні води? У цій книжці звучать голоси двадцяти п’яти жінок — військових, медиків, волонтерок, переселенок, журналісток, — жінок, які пройшли полон або які чекають із полону найрідніших, які зазнали непоправних втрат на цій війні, але мають стільки сили й любові, що діляться ними з іншими.
У цих історіях багато болю: обстрілів, підвалів, ран, вибухів, смерті, — але так само в них багато світла: вдячності, віри, доброти, любові та — головного — надії. Кожна історія — унікальна, але водночас усі вони — про наш спільний досвід цієї війни, про наші спільні рани і сподівання.
У книжці вміщено історії: Валерія Зеленська, Ольга Меняйло, Ірина Язова, Анастасія Заудальська, Валерія Оса Васильченко, Леся Карамелька, Анастасія Блищик, Ярина Чорногуз, Ірина Юрченко, Вікторія Головіна, Олена Петяк, Аліна Смоленська, Ярина Мелентьєва, Олександра Безсмертна, Оксана Чорна, Євгенія Вірлич, Олена Авілова, Тамара (Ізюм), Ольга Мазенкова, Оксана Бондар, Ірина Рибакова, Наталія Попова, Євгенія Таліновська, Олена Розвадовська.

 


Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день