Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-09-04
27
Т 70
Трокме Андре. Ісус і ненасильницька революція / А. Трокме ; пер. з фр. Д. Каратеев. – К. : Дух і Літера, 2021. – 252 с.
 
У цій книзі автор досліджує "політику Ісуса", а особливо соціальні наслідки проголошення Ним Царства Божого та біблійного ювілею, оприявнюючи незмінну актуальність Його етики революційного ненасильства. Андре Трокме рішуче відкидає як неприйнятний для християн будь-який компроміс із насильством як дозволеним засобом досягнення певної мети. Він викриває помилки як прогресивного, так і реакційного таборів, які "тимчасово" обирали насильство, проливаючи кров мільйонів жертв в ім’я "кращого" майбутнього. На його переконання, Ісус пропонує Своїм послідовникам єдино можливу дилему, з якою зустрічається кожне сумління: чинити добро або завдавати шкоди, тобто рятувати життя або забирати його. Після відкупительної жертви Ісуса Христа ніхто більше не може вбивати, щоб рятувати. Лише життя як таке – а не життя, якого можна позбавити інших – може спасти людину і закласти підвалини цивілізації миру, любові та справедливості. Для Церкви й держави ця книга містить багато пропозицій. Вона спростовує погляди тих християнських спільнот, які надавали перевагу "мечу", що призводило до хрестових походів, переслідувань єретиків і релігійних війн. Автор відкидає етику зобов’язаності власному становищу, згідно з якою від звичайного християнина можна очікувати лише покори природному порядку, цивільним обов’язкам, які нав’язуються ззовні як норми "правильної" суспільної поведінки. Вірність своїм ідеям Трокме засвідчив через прихильність до ненасильницького опору в окупованій Франції під час Другої світової війни. У XXI столітті мілітаризм, тоталітаризм і гноблення найслабших – це порядок денний в усьому світі. Саме тому книга Трокме – це потужний заклик до Церкви й християн докладати духовних і практичних зусиль для утвердження мирних цінностей майбутнього Божого світу.
27
Г 36
Георгій (Ходр Жорж ; митр. Біблський і Ботрійскій, іпертім і екзарх Гір Ліванських; Антіохійська Православна Церква; 1923-). Поклик Духа: Церква і суспільство / Георгій ; пер. з фр. Д. Каратеев. – К. : Дух і Літера, 2020. – 288 с. 
 
Це книга роздумів про те, як має жити християнин у сучасному світі. Поклик Духа Святого звернено до Помісних Церков і до "малих громад". Цей поклик визначає життя християнина в наш час, як і в усі часи. Видатний ієрарх Антіохійської Православної Церкви свідчить про те, що Церква не відділяє християн від людства, а об’єднує з ним. Це об’єднання виключає застосування насильства, і Церква не може бути ототожненою з пануванням, з державою: любов і насильство несумісні. Владика Георгій Ходр торкається в цій книзі таких гострих тем, як ставлення християнина до суспільної діяльності та політики, технологічної цивілізації, соціальної та національно-визвольної боротьби. Приналежність до християнства повинна перестати бути зовнішньою та формальною обставиною, яка ні до чого не зобов’язує людину, вона має надихати й пронизувати все її життя – такою є головна думка митрополита Георгія Ходра.
 
27
Ґ 63
Ґольніш, Паскаль. 
Християни Сходу: Опір на нашій землі / П. Ґольніш ; у співробітництві з А. Адеже ;  П. Гаскуен ; пер. з фр. Я. Вестель. – К. : Дух і Літера, 2020. – 160 с. 
 
Сьогодні Близькій Схід, а особливо його християнські меншини, тяжко страждає від варварства терористів так званої ІДІЛ. У цій книзі французький священник монсеньйор Паскаль Ґольніш, голова місіонерської благодійної організації "Справа Сходу", спираючись на свій багаторічний досвід життя і праці в цих країнах, привертає увагу до тривожної долі християн на Сході, особливо біженців, говорить про їхнє право на громадянство у своїй батьківщині й висловлює надію на повернення гнаних до своїх домівок. Виявляючи неабияку обізнаність в історії, культурі й теології ісламу, авторські міркування про який позначені великою повагою до мусульман та їхньої віри, Паскаль Ґольніш нагадує, що цей багатостраждальний регіон є місцем зародження й першого розповсюдження християнства, тож християни на Сході – у себе вдома, і майбутнє цього найважливішого для європейської історії та культури регіону не має визначатися без його корінних мешканців – християн як громадян Палестини, Сирії, Іраку, Лівану, Єгипту, Ірану тощо.
37.01
Л 44
Лена, Марґеріт. Дух освіти / М. Лена ; пер. з фр. О. Панич. – К. : Дух і Літера, 2015. – 352 с.
 
Книгу французького педагога Марґеріт Лена присвячено християнській філософії освіти. Авторка майстерно досліджує взаємини освітян та їхніх вихованців, етичні та духовні проблеми освітнього процесу, відповідальність освітян у світлі Євангелії. Для педагогів, батьків, вірян та всіх, хто цікавиться сучасною філософією освіти.
27
К 95
Кутюр’є, Поль. Молитва та єдність християн: екуменічний заповіт / П. Кутюр’є ; пер. з фр. Н. Заторський. – К. : Дух і Літера, 2021. – 96 с.
 
У ХХ столітті упереджене ставлення до жінки пов'язували із юдео-християнською традицією. Однак, наскільки такий підхід себе виправдовує? У своїй новій книзі відома літературознавець, культуролог і вчений-біблеїст Анн-Марі Пельтьє шукає відповіді на це питання. Вона пропонує читачеві дослідити, як упродовж двадцяти віків в європейській культурі під впливом християнства змінювалося розуміння ролі і статусу жінки. Авторка уникає будь-яких категоричних тверджень, її бачення ґрунтується на глибинному знанні матеріалу і вмінні помічати й інтерпретувати те, що тривалий час лишалось поза увагою дослідників. З винятковою тактовністю Анн-Марі Пельтьє розкриває гідність жіноцтва, простежуючи його шлях протягом століть, що відділяють нас від захоплюючих біблійних жіночих постатей. Для культурологів, істориків, літературознавців, студентів-гуманітаріїв та всіх, хто цікавиться питаннями історії християнства.
27
П 24
Пельтьє, Анн-Марі. Християнство та жінки: двадцять століть історії / А. -М. Пельтьє ; пер. з фр.: Я. Вестель, Д. Морозова. – К. : Дух і Літера, 2016. – 160 с.
 
У ХХ столітті упереджене ставлення до жінки пов'язували із юдео-християнською традицією. Однак, наскільки такий підхід себе виправдовує? У своїй новій книзі відома літературознавець, культуролог і вчений-біблеїст Анн-Марі Пельтьє шукає відповіді на це питання. Вона пропонує читачеві дослідити, як упродовж двадцяти віків в європейській культурі під впливом християнства змінювалося розуміння ролі і статусу жінки. Авторка уникає будь-яких категоричних тверджень, її бачення ґрунтується на глибинному знанні матеріалу і вмінні помічати й інтерпретувати те, що тривалий час лишалось поза увагою дослідників.
З винятковою тактовністю Анн-Марі Пельтьє розкриває гідність жіноцтва, простежуючи його шлях протягом століть, що відділяють нас від захоплюючих біблійних жіночих постатей. Для культурологів, істориків, літературознавців, студентів-гуманітаріїв та всіх, хто цікавиться питаннями історії християнства.
80
К 82
Крістева, Юлія. Полілог / Ю. Крістева ; пер. з фр. П. В. Таращук. – К. : Юніверс, 2004. – 480 с. : іл. 
Опис
Книжка провідної представниці постмодернізму Юлії Крістевої (н. 1941 р.) – своєрідна поліфонія розмаїтої поліаспектності культури, низка розвідок та ескізів про найрізноманітніші сфери знання: від легких, музичних вершин поетики до розлогих, неозорих рівнин лінгвістики і важких, поважних глибин філософії, – і все це побачене крізь призму психоаналізу, викладене нескутим іскристим, розгонистим стилем. Крім того, статті про феміністику та мистецтво, – одне слово, книжка, що задовольнить смаки найвитонченішого ерудита.
 

 


Новини

2024-10-25

Запрошуємо всіх на презентацію книжки знаного фольклориста Івана Хланти.

2024-10-25

Запрошуємо на презентацію книжки Маргарити Безик про село Голубине та його мешканців.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день