Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-09-05
364(477)
Д 42
Джуган, Руслана Іванівна. Потреби людей похилого віку та їх реалізація в умовах сучасного українського суспільства (соціологічний дискурс): [монографія] / Р. І. Джуган ; М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : РІК-У, 2023. – 164 с.
 
В монографії з’ясовано, що глобальна тенденція до зміни вікової структури населення, насамперед торкається найбільш розвинених суспільств сучасності та зумовлює необхідність пристосування суспільних відносин та інститутів до старіння населення. З’ясовано, що завдяки соціологічному підходу до вивчення потреб можна виявити, у чому люди похилого віку відчувають нестачу. Удосконалено теоретико-практичні аспекти визначення терміну «деприваційна бідність», виділено її ознаки. Зокрема обґрунтовано обмеженість монетарного розуміння бідності та необхідність врахування соціальних аспектів цього явища. Виокремлено шляхи реалізації потреб людей похилого віку. З’ясовано, що якісному обслуговуванню людей похилого віку сприятиме розпочата робота з унормування універсальних (державних) стандартів, які визначають рівність вимог до всіх суб’єктів надання соціальних послуг (незалежно від форми власності); порядок фінансування забезпечення індивідуальних потреб отримувачів соціальної послуги; правила складання індивідуального плану й укладання договору про надання соціальної послуги; принципи та зміст соціальної послуги, місце й терміни її надання; принципи інформаційно-методичного забезпечення соціальної послуги, критерії оцінки ефективності її надання тощо.
341
І-53
Імміграція і транснаціоналізм: навч. посіб. / Т. М. Анакіна, П. Гай-Нижник [та ін.] ; за ред. П. Токар ; М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т", НН Ін-т євроінтеграц. дослідж. – Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2023. – 372 с. 
 
Навчальний посібник підготовлено з метою поглиблення знань студентів при вивченні проблем міграції, біженців, транснаціоналізму та їх впливу на процеси євроінтеграції. Призначений для викладачів закладів вищої освіти, які читають курс "Імміграція і транснаціоналізм", здобувачів ОС "Магістр" (галузь знань 29 "Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії"). Видання буде корисним для всіх, хто цікавиться глобальними проблемами імміграції і транснаціоналізму, практичним досвідом ЄС у цій сфері, досліджує долі мільйонів біженців ‒ наших громадян.
 
327(4-6ЄС)
С 91
Сучасна політика розвитку Європейського Союзу: навч. посіб. / М-во освіти і науки України, ДВНЗ "Ужгород. нац. ун-т" [та ін.] ; авт.-упоряд. В. І. Андрейко. – Ужгород : ДВНЗ "УжНУ", 2023. – 304 с. : табл.
 
Навчальний посібник призначений для поглибленого вивчення сучасного політичного розвитку Європейського Союзу. Розкрито такі актуальні теми, як політика ЄС у політичній, економічній та гуманітарній сферах. Досліджено фактори, які впливають на формування та реалізацію сучасної зовнішньої і внутрішньої політики ЄС та пріоритетні напрями діяльності основних інституцій європейських держав. Для студентів, аспірантів та викладачів закладів вищої освіти, а також усіх, хто цікавиться сучасною політикою Європейського Союзу.
 
32(477)
Д 30
Дембіцький, Сергій Сергійович. Політична культура українського суспільства: тенденції розвитку в умовах новітніх викликів: [монографія] / С. С. Дембіцький ; Нац. акад. наук України, Ін-т соціології. – К. : Ін-т соціології НАН України, 2019. – 196 с.
 
Монографія присвячена дослідженню таких аспектів полі¬тичної культури українського суспільства, як (антидемократичні та авторитарні установки, геополітичні орієнтації щодо Європейського Союзу та Російської Федерації. Окрема увага приділена розробці соціологічних тестів з відповідної проблематики. Також докладно розглянуто політичну свідомість електоральних груп, які можна було виокремити в Україні під час президентських та парламентських виборів 2019 року. Книга адресована усім, хто цікавиться соціально-політичними процесами в сучасній Україні, а також особливостями їх соціологічного дослідження.
316.4(477)
Я 44
Як російський інформаційний корабель пішов на...: наративи пропаганди під час повномасштабної війни : [збірник] / К. Ніколаєв, М. Майоров [та ін.] ; Центр стратег. комунікацій та інформ. безпеки. – К. : Саміт-книга, 2023. – 488 с.
 
До збірника увійшли вибрані матеріали щоденних дайджестів російських фейків і пропаганди, підготовлені Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики. Матеріали книги день за днем висвітлюють хроніку інформаційної війни: від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022-го і до кінця листопада 2023 року. Видання адресоване всім, хто досліджує наративи і методи кремлівської пропаганди, історикам російсько-української війни, а також правоохоронним органам, які розслідують інформаційну агресію Росії.
 
005
Н 56
Несух, Людмила Михайлівна. Методологічні засади менеджменту в теорії та практиці управлінської діяльності: навч. посіб. / Л. М. Несух, О. В. Червякова ; Закл. вищої освіти "Сх.-Європ. слов. ун-т". – Ужгород : РІК-У, 2024. – 116 с. : іл, табл.
 
Навчальний посібник узагальнює досвід багаторічної наукової та практичної роботи авторів в галузі предметних знань менеджменту зокрема в частині узагальнення та систематизації теоретичних та методологічних положень, які надають системне науково-обгрунтоване уявлення процесу управління. Навчальний посібник містить матеріали, які можуть успішно використовуватися під час практичних занять та семінарів у закладах вищої освіти, бути цікавим і корисним для підготовки методичних матеріалів та практичних занять в галузі знань "Менеджмент", "Управління та адміністрування", "Публічне управління та адміністрування", що надає можливість розвивати і систематизувати знання, самостійно їх набувати та використовувати на практиці.
 
342.7(477)
Г 37
Герич, Анатолій Йосипович. Міграційний контроль в умовах сучасних викликів: монографія / А. Й. Герич. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 164 с. 
 
Монографія присвячена комплексному дослідженню правового регулювання міграційного контролю в умовах сучасних викли ків. Розкрито загальні питання контрольної діяльності, принципи та суб'єкти міграційного контролю в Україні. Значна увага приділена аналізу правового регулювання паспортного контролю, реєстрації громадян за місцем проживання, а також обліку іноземних громадян. Міграційний контроль досліджений на основі нормативних та адміністративних актів, актів судової практики адміністративних су дів, а також вплив законодавства європейських країн на національне законодавство. Може бути рекомендована для науковців, викладачів, аспірантів, студентів юридичних навчальних закладів, працівників публічної служби та використана при вивченні дисципліни "Міграційне право".
347
П 68
Правова природа особистих немайнових прав особи та прав на віртуальні активи в умовах цифровізації: монографія / С. Б. Булеца, В. В. Заборовський [та ін.] ; за ред.: С. Б. Булеца, М. В. Менджул ; М-во освіти і науки України, Ужгород. нац. ун-т [та ін.]. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 272 с.
 
Монографія присвячена проблемним аспектам здійснення особистих немайнових прав особи та прав на віртуальні активи в умовах цифровізації. У виданні висвітлено правову природу, зміст та види особистих немайнових прав в умовах цифровізації, трансформацію правового регулювання особистих немайнових прав в контексті розвитку новітніх інформаційних технологій, а також теоретичні та практичні проблеми права на віртуальні активи в умовах цифровізації. Крім того, розкрито захист особистих немайнових прав в умовах цифровізації. Написання та видання монографії "Правова природа особистих немайнових прав особи та прав на віртуальні активи в умовах цифровізації" відбулося в рамках наукового проєкту молодих вчених за фінансової підтримки Міністерства освіти і науки України.
159.922.7
Ш 33
Шварц, Сьюзен. Відсутній батько та його вплив на дочку. Батько як прагнення, батько як рана / С. Шварц ; пер. з англ. Н. Монахова. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 344 с. 
 
Пропонована книга глибоко та в деталях розкриває тему психологічних травм, що стосуються доньки, яка виростала без батьківської уваги, як на особистому, так і на соціальному, колективних рівнях. Авторка пропонує унікальний підхід до цієї проблеми, який розширить розуміння і допоможе усвідомити складну динаміку взаємин між батьком та донькою. Зокрема, в книзі докладно розглядаються внутрішні процеси дорослої дочки, яка продовжує підтримувати зв'язок з батьком, який, з різних причин, не надавав їй достатньо уваги. Примітно, що весь текст пронизаний вишуканим співчуттям, без демонізування ролі батька.
Ця книга може бути актуальною для аналітичних і глибинних психологів, терапевтів різних напрямків, психологів-дослідників та студентів, які мають інтерес до юнґіанської та пост-юнґіанської теорії. В книзі знайдете цінні практичні інструменти, які допоможуть працювати з цими складними проблемами в практиці.
 

 


Новини

2024-10-25

Запрошуємо всіх на презентацію книжки знаного фольклориста Івана Хланти.

2024-10-25

Запрошуємо на презентацію книжки Маргарити Безик про село Голубине та його мешканців.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день