Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-09-13
75.071(492)
П 12
Пажак Фредерік. Ван Гог. Іскріння / Ф. Пажак ; пер. з фр. І. Рябчий. – К. : Нора-Друк, 2018. – 272 с.
 
У життєписі Вінсента Ван Гога автор переповідає самотній шлях видатного художника – з рідної Голландії до французького містечка Овер-сюр-Уаз. Ця писана і мальована біографія наголошує на маловідомих та хибно витлумачених епізодах з життя Ван Гога.
1
Р 22
Рансьєр, Жак. Учитель-незнайко: п’ять уроків із розкріпачення розуму / Ж. Рансьєр ; пер. з фр. А. Рєпа. – К. : Ніка-Центр, 2014. – 164 с. 
 
Книжка всесвітньо відомого французького філософа Жака Рансьєра на сьогодні є класикою філософської думки. Головні тези, які обстоює автор у своїй розвідці, – це інтелектуальне розкріпачення, емансипація народу, пробудження в соціальній людині людини розумної. Кожен мислить, кожен говорить, однак панівний розподіл праці та конфігурація суспільства призводить до того, що лише певні класи людей уповноважені мислити. Для Рансьєра неприйнятна ідея визначення здатності людини її соціальним місцем. На його переконання, всі люди без винятку – "мовні індивіди", всі мають однакову здатність. Тому тема рівності/нерівності проходить червоною ниткою крізь його твір. Найзагальніша турбота Рансьєра – дослідити й розбити всілякі перепони, що трапляються на шляху загального здійснення думки та мовлення. Він вивчає механізми, що розділяють на частини царину досвіду в найширшому розумінні слова, царину того, що може бути осмислене, відчуте, сприйняте.
159.922.7
Д 33
Дені, Мадлен. Цифрове дитинство: гаджети і ТБ: заборонити не можна дозволити : [маленькі настанови батькам] / М. Дені, М. Стора ; пер. з фр. Г. Кирієнко. - 2-ге вид. – К. : АРТБУКС, 2021. – 104 с.
 
Книжка для батьків, яким не все одно, чим зайняті діти! Друга книга серії від фахівчині з дитячої психології, авторки численних творів на тему виховання – Мадлен Дені. У дуеті з Мішель Стора – дитячим і підлітковим психологом-клініцистом та спеціалістом із комп’ютерних ігор та їхнього впливу на дітей. Спочатку малюк дивиться мультики, швидко вчиться водити пальчиком по планшету, просить встановити гру на телефон… і ось він вже годинами зависає в тік-тоці, ночами стріляє по танках, проживає життя в соцмережах, а уроки робить, одним оком звіряючись з інтернетом. І постає питання: який вплив на розвиток дитини може мати нескінченний потік зображень та віртуальних повідомлень. Ці чудові інструменти допоможуть дитині ознайомитися з новими технологіями, чи занадто швидко занурять її у віртуальний світ? Отже, наше завдання як батьків – проаналізувати вміст цих знаменитих "машин", аби зрозуміти механізм їхньої дії й убезпечити наших дітей від деяких пасток!
 
336.7
Е 61
Енаф, Марсель. 
Ціна істини : дар, гроші, філософія / М. Енаф ; пер. з фр. О. Панич. – К. : Дух і Літера, 2019. – 512 с. 
 
У книзі "Ціна істини: дар, гроші, філософія" Марсель Енаф порушує питання про те, чи може істина та/або навчання її пошуку бути предметом купівлі-продажу. Задля відповіді на це питання автору доводиться вивчити поняття безцінного, боргу та благодаті; дослідити появу та функції грошей; проаналізувати суперечку Платона із софістами щодо платні за навчання мудрості; охарактеризувати статус торгівця у стародавньому світі; докладно проаналізувати відносини дарування (почавши від їхнього зародження в первісному суспільстві); розглянути появу авторського права, тощо.
159.923
Ґ 20
Ґарньє, Стефан. Думай і дій як кіт - 2 / С. Ґарньє ; пер. з фр. О. Ларікова. – Х. : Vivat, 2021. – 240 с. 
 
Продовження історії про те, чого варто повчитися у котиків, яку автор написав разом з пухнастим другом Зі і. На сторінках книжки – 101 урок про те, як жити задля свого задоволення, вірити в себе та залишатися не просто білим і пухнастим, а ще спокійним, розважливим, незламним, незалежним, допитливим... Ця легка котяча методика розмиє бар’єри між світом людей і тварин та допоможе нам стати кращими. Кількома помахами лапки Зі і залишив нам безцінні, але такі прості у виконанні поради, з яких складається цілісна філософія життя щасливого кота.
37.015
Б 24
Барб-Ґалль, Франсуаза. Як розмовляти з дітьми про мистецтво XX століття / Ф. Барб-Ґалль ; пер. з фр. С. М. Рябчук. – Вид. 3-тє, перероб. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2024. – 174 с. 
 
Щоб продовжити захопливу бесіду, розпочату в бестселері "Як розмовляти з дітьми про мистецтво", авторка пропонує ознайомитися з творчістю сучасних художників і по-справжньому зрозуміти й полюбити мистецтво, яке може здаватися найскладнішим для розуміння. Для цього вона радить забути про всі упередження та ярлики, відкинути непевність – і показує, як довіритися художникам, як перейнятися кожним, навіть найхимернішим, твором; вчить дивитися, бачити і... просто насолоджуватися.Книга зацікавить батьків та педагогів, які творчо підходять до розвитку дітей, а також – без жодних сумнівів! – усіх тих, хто хоче пізнати й оцінити мистецтво ХХ століття так щиро і відкрито, як діти.
316.6
К 66
Корбен, Ален. Історія тиші: від Ренесансу до наших днів / А. Корбен ; пер. з фр.: І. Рябчій, Г. Малець. – Львів : Видавництво Анетти Антоненко ; К. : Ніка-Центр, 2023. – 144 с.
 
Що таке тиша? Як її висловити, як пояснити? Яку роль відіграла вона в історії людства? На ці питання намагається знайти відповіді відомий французький історик Ален Корбен, знаний "дослідник почуттів". Віртуозно жонглюючи цитатами і алюзіями, автор у доступній формі наводить як історичний, так і глибинно-психологічний виклад своїх поглядів, знахідок і тез. Для широкого кола читачів.
 
821.133.1
Б 21
Бальзак, Оноре де. Батько Горіо: [граф. роман за твором Оноре де Бальзака] / сценарій: Т. Ламі, Ф. Тіро ; мал. та колір Б. Дюамель ; пер. з фр. Я. Кравець. – Львів : Леополь, 2019. – 96 с. 
 
"Батько Горіо" – блискучий сюжет, сповнений яскравими характерами й персонажами. Це популярний роман про людські пристрасті – про любов, гроші та амбіції, що надихають і поглинають одночасно. Як витончений психолог, Бальзак глибоко аналізує та вміло описує "людську комедію", яка досі не втратила своєї актуальності… Графічний роман "Батько Горіо" призначений для читачів всіх поколінь, яких вабить мистецтво, література, історія, українська мова… або все разом! Подорожуйте в часі та відкрийте для себе Париж на початку XIX ст. очима Бальзака і сучасних авторів!
 

 


Новини

2024-10-25

Запрошуємо всіх на презентацію книжки знаного фольклориста Івана Хланти.

2024-10-25

Запрошуємо на презентацію книжки Маргарити Безик про село Голубине та його мешканців.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день