Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-09-23
94(477)"16"
М 70
Мицик Юрій. Сподвижники Богдана Хмельницького / Ю. Мицик. – К. : Кліо, 2023. – 248 с.
 
Національно-визвольна війна українського народу 1648-1658 pp. – один з вирішальних моментів у історії України. Після довгих років бездержавності нашому народу вдалося в ході збройної боротьби створити незалежну державу Гетьманщину. Беззаперечним лідером українського народу під час Національно-визвольної війни був гетьман Богдан Хмельницький. Проте, попри масштаб його особистості, він не міг одноосібно здійснити такі тектонічні геополітичні зрушення. Гетьман-державотворець спирався на плеяду сподвижників із козацької старшини, які допомагали йому організовувати народ на боротьбу проти загарбників. Ці люди відіграли різні ролі у драматичній історії становлення Гетьманщини дехто промайнув на історичному небосхилі яскравим метеором, хтось залишився в пам'яті народу на довгі століття. У цій книжці відомий історик Юрій Мицик на основі широких архівних матеріалів відтворює захопливі життєписи найближчих соратників гетьмана Богдана Хмельницького. Для усіх, хто цікавиться історією козацтва та української державності.
 
80(477)"18/19"
Д 18
Даниленко Віктор Михайлович. Степан Смаль-Стоцький. "Заслужений перед усією Україною"/ В. М. Даниленко, О. В. Даниленко, О. В. Добржанський ; Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – К. : Парлам. вид-во, 2023. – 336 с. 
 
У книзі висвітлюється життя і діяльність академіка Степана Йосиповича Смаль-Стоцького, відомого українського культурного й громадсько-політичного діяча, педагога, видатного вченого-славіста, який зробив вагомий внесок у розвиток української філології, літературо знавства, історії. Працював професором Чернівецького університету. В 1918 р. став одним із перших академіків Української академії наук. Почесний член Наукового товариства імені Шевченка у Львові. Депутат буковинського сейму і австрійського парламенту. У ранзі посла представляв Західноукраїнську Народну Республіку в Чехословаччині. У 1919 р. емігрував до цієї країни. У Празі, в Українському вільному університеті, теж був удостоєний професорського звання. Засновник і перший президент Української Могилянсько-Мазепинської академії наук. Автор шкільних підручників та наукових граматик рідної мови (у співавторстві з професором Т. Гартнером), залишив нащадкам цікаві інтерпретації творів Т. Шевченка, дослідження ритміки його поезій, наукові розвідки про І. Франка, Ю. Федьковича, І. Котляревського та ін., багаті інформацією спогади, обширне листування. Розраховано на широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією України.
1(44)
О-59
Онфре Мішель. Сила життя: гедоністичний маніфест / М. Онфре ; пер. з фр., наук. ред. А. Рєпа. – К. : Ніка-Центр, 2016. – 192 с. 
 
Написавши понад тридцять книг, – від першої "Живіт філософів" (1989) до "Трактату атеології" (українське видання 2010 року), – відомий французський філософ Мішель Онфре вирішив зібрати найголовніші свої ідеї в одній книзі. У цьому "Гедоністичному маніфесті" філософ ділиться своїми світоглядними, політичними, екзистенційними переконаннями. Як мислити як художник? Чи можливо обґрунтувати етику на теренах естетики? Яке місце відведене Діонісові в цивілізації, підкореній пануванню Аполлона? Яка природа зв'язків між гедонізмом та анархізмом? Як застосовувати філософські ідеї на практиці? На що сподіватися людському тілу від постмодерних біотехнологій? Які стосунки між біографією мислителя та його текстами? Як формуються філософські міфи? Як "дехристиянізувати" західну думку? Чи можливі нові форми спільноти? Ці та інші запитання розглядаються в книзі. Для широкого кола читачів.
94(4)"19"
Є 24
Європа та її болісні минувшини/ авт.-упоряд.: Ж. Мінк, Л. Неймайєр ; пер. з фр. Є. Марічев ; у співпраці з П. Боннар. – К. : Ніка-Центр, 2015. – 268 с.
 
Це видання має на меті скласти карту джерел і покладів пам’яті в Європі. У ньому наведено аналітичний погляд на публічну політику й на моделі примирення, які пропонуються на європейському рівні, щоб забезпечити співіснування й ослабити почуття неприязні. Проблеми розглядаються в чотирьох окремих частинах книжки. Перша частина присвячена поширенню проблем пам’яті в Європі (франко-алжирський конфлікт, Іспанія, кіпрський конфлікт, Італія). Друга обертається навколо осі пам’яті щодо Німеччини та наслідків Другої світової війни для її найближчих сусідів. Третю частину зосереджено на конфліктних минувшинах Центральної та Південної Європи (комісія польсько-українських істориків, розслідування різанини в Єдвабне, радянська й нацистська минувшини Латвії, наведення ладу в конфліктній минувшині Боснії та Герцеґовіни). У четвертій частині книжки розглядаються ресурси пам’яті та політика примирення в Європі (роль європейських організацій в примиренні в Центральній Європі, «європейська» пам’ять, міжнародне поширення політики примирення). Розрахована на фахівців – істориків, політологів, культурологів тощо, а також студентів згаданих спеціальностей.
 
1(44)
О-59
Онфре Мішель. Трактат атеології : фізика метафізики / М. Онфре ; пер. з фр., наук. ред. А. Рєпа. - К. : Ніка-Центр, 2014. - 216 с.
 
"Трактат атеології" знаного французького філософа Мішеля Онфре присвячений жорсткій критиці трьох світових монотеїзмів: юдаїзму, християнству та ісламу. На думку автора, їх об’єднує одна похмура пристрасть – генеалогічний потяг до смерті, на противагу потягові до життя. Монотеїзми надихаються низкою ненавистей – до розуму й мислення, до всіх книг в ім’я тільки однієї, до життя, до сексуальності, жінок, задоволення, до тіла, бажань, потягів. Щоправда, критика релігії для Онфре не є метою в собі, це радше засіб для віднайдення перспектив нової постхристиянської моралі, етики та політики. Адже "культура смерті" монотеїзмів глибинно суперечить демократичним і республіканським цінностям свободи, рівності та братерства. Книга складається з чотирьох частин: "Атеологія", "Монотеїзми", "Християнство", "Теократія", а також змістовного бібліографічного огляду. Розрахована на вчених, викладачів і студентів, які цікавляться питаннями філософії, релігії, етики, соціальної психології, культурології.
 
94(477)"1919"
О-59
Онобль Ерік. Революція 1917 року: французький погляд: 100 років тлумачень і репрезентацій / Е. Онобль ; пер. з фр., наук. ред. А. Рєпа. – К. : Ніка-Центр, 2016. –  248 с.
 
Під обкладинкою українського видання поміщено дві розвідки історика. Перша – висвітлює особливий момент революційного періоду: мало не дві тисячі бідних селян у самий розпал громадянської війни намагалися встановити у своїх селах Утопію. Здавалось би, тема ледь помітна, але вона якраз лежить на перетині революції та комунізму. Друга – простежує історію битви інтерпретацій, що точилася в країні Клемансо і Тореза. Хоча історія ця розгорталася в доволі відмінному контексті широкої свободи досліджень і видань, вона, імовірно, вторуватиме деяким запитанням українського читача. Насамперед тому, що для визрівання історичної деонтології знадобилося чимало часу. Позаду гучних фраз, які негайно викривали "комуністичну Вальпургієву ніч" чи рецидив Паризької комуни, якими були справжні цілі та завдання майже одностайного заперечення революції 1917 року у Франції? Розглядаючи погляди, що послідовно змінювали один одного, автор приділяє особливу увагу невеликим меншинам, які боролися проти офіційних істин, трансльованих чи з Парижа, чи з Москви. І не забуваймо, що характерною ознакою "більшовизму по-французьки" була популяризація серед народних верств такого образу російської революції, який можна було ототожнити як із Жовтнем, так і захоп¬ленням Бастилії.
94(477.4)"1793/1914"
Б 72
Бовуа, Даніель.Трикутник Правобережжя: царат, шляхта і народ. 1793-1914 рр./ Д. Бовуа ; пер. З. П. Борисюк. - 2-ге вид. – К. : Кліо, 2023. – 872 с. 
 
Книжка видатного французького історика-славіста Даніеля Бовуа присвячена історії Правобережної України – Київщини, Волині й Поділля – у складі Російської імперії (1793–1914). У центрі авторської уваги – боротьба між російським самодержавством та польськими елітами за панування в цьому регіоні, зокрема, за контроль над українським селянством. Автор показує складнощі входження колишніх земель Речі Посполитої в імперію Романових, пояснює, чому польська землевласницька аристократія усупереч зростанню російського націоналізму залишалася аж до 1917 р. привілейованою і успішною групою; висвітлює драматичну долю майже забутих істориками "проміжних" категорій населення, які не вписалися в жорстку станову ієрархію російського суспільства. Доводячи нереалістичність усіх проєктів як полонізації, так і русифікації основної маси населення Правобережжя, автор подає формування української нації як закономірний продукт історичних умов, що склалися на цих теренах. Книжка адресована історикам, викладачам, студентам, а також широкому колу читачів, які цікавляться вітчизняною минувшиною.

 


Новини

2024-10-25

Запрошуємо всіх на презентацію книжки знаного фольклориста Івана Хланти.

2024-10-25

Запрошуємо на презентацію книжки Маргарити Безик про село Голубине та його мешканців.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день